0
Skrivet den 10 februari, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Rasism mot asiater uppmärksammat i svensk media


Häromdagen lyssnade jag på en av mina favoritpodcasts ”Verkligheten i P3” och fastnade för ett program om rasism. Avsnittet sändes den 5:e februari med titeln ”Lisa bakom guling-bingo: ”det finns en rasism mot asiater”” och leddes av Shang Imam. I programmet intervjuar Imam Lisa Wool-Rim Sjöblom som har skapat ett bingospel där varje bingoruta innehåller en kommentar som Lisa har hört om hennes utseende och berättar i programmet om hur hon genom sin uppväxt, men även idag, behandlas på grund av det.

I programmet framhäver Lisa att syftet med spelet är att försöka avslöja rasistiska strukturer i samhället. Att påtala att det här är upprepade händelser, ej enskilda incidenter som händer en person med asiatisk härkomst då och då och kanske blir det lättare att ta till sig det, om det går att utläsas genom ett mönster. Lisa talar också om att problemet idag är att vi inte förstår att det handlar om strukturell rasism, och att det finns en skillnad på nitbilder och stereotyper. Själv menar hon att hon inte kan minnas att hon genom sin uppväxt sett en annan avbild av asiater än med gul hy, rishatt, utstående framtänder som kisar.

I sin uppväxt vittnar Lisa om hur hon fått höra ”åk hem kinesdjävul” och fått Ku Klux Klan-märken inristade i hennes skåp i skolan och detta, menar hon, har gjort att hon lider av ”de resta axlarnas existens”. Det innebär inte nödvändigtvis att hon fruktar för att bli påhoppad, men att hon hela tiden känner att hon behöver vara på sin vakt och vara beredd på att få en kommentar eller oväntad fråga. ”Folk brukar säga att det handlar om att folk är nyfikna”, men Lisa menar att för henne handlar det istället om ett skillnadsgörande som gör att hon känner sig utsatt.

När vi ändå är inne på ämnet vill jag också passa på att uppmärksamma bloggen och InstagramkontotAsiatiskkvinna” där berättelser från kvinnor med asiatisk härkomst publiceras och vittnar om den exotifiering och den strukturella rasismen som finns i det svenska samhället.

Här är några exempel på kommentarer från bloggen Asiatiskkvinna:

Ny klass. Ny förklaring: Nej, jag kan inte Kung Fu. Nej, jag känner inte Jackie Chan. Nej, jag kan inte kinesiska. Nej, jag kan inte koreanska. Så tjatigt – publicerat på Asiatiskkvinna 28-08-14
Jag konverserar med min mamma när min vuxna kollega bestämmer sig för att avbryta. Kollega: Vad är det för språk? Jag: Kinesiska. Kollega: Ta inte illa upp nu, men jag trodde du var adopterad. Jag: Vad säger du egentligen? Kollega: Nej, men du pratar så bra svenska så jag trodde du var adopterad – publicerat på Asiatiskkvinna 16-08-14
När jag gick i femman och skulle lämna in uppgiften jag höll på med. Läraren: du skrev fel, det ska vara “rädd” inte “rätt”. Jag: oj jag hade nog bråttom när jag skrev. Läraren: det är svårt med “rätt och rädd” för dom som kommer ifrån Kina – publicerat på Asiatiskkvinna 28-11-14

Har du asiatiskt ursprung och mötts av rasism i det svenska samhället? Hur avbildas asiater idag gentemot genom din uppväxt? Finns det någon skillnad? Lämna en kommentar och berätta din historia.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.