2
Skrivet den 4 december, 2014 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

8 rätter du måste prova i Peking

Kinesisk mat i Sverige är verkligen en riktigt dålig kopia på originalen i öst. Glöm allt vad fyra små rätter heter, Kina har mer att komma med än så! Peking har länge haft en mix av rätter, både från de regionala köken, influenser från Mongoliet, muslimska specialiteter, buddistiska vegetariska rätter mm. Detta har format Peking matkultur till något utöver det vanliga. Var inte rädd att prova, ofta ser det mycket värre ut än det smakar. Nedan finns 8 rätter som du måste prova i Peking!

Peking-Anka (北京烤 – BeiJing KaoYa)
Du kanske har provat den på en flygplats i London och inte tyckte att den var något speciellt? Tänk om! Den kinesiska huvudstadens mest berömda delikatess är ett måste vid ett besök Peking. Ankan består av det krispiga, glaserade skinnet (jag vet, skinn är inget vi äter till vardags, men det är godare än man kan tro!) och mört kött. Detta skivas och läggs i tunna så kallade pannkakor (som liknar mer mini-tortillas). Till detta penslar man den mörka fermenterade såsen, strimlor av vit purjolök och gurka.

Det är viktigt att man inte går till vilken restaurang som helst som serverar anka, man kan få en ganska dålig upplevelse då. Se ”ät rätt anka” istället för restaurangtips i Peking, som serverar anka på rätt sätt!

Gong Bao Kyckling (宫保雞丁Gōngbǎo Jīdīng)
Den traditionella maträtten härstammar egentligen från Sichuan-provinsen, men finns nu överallt i Peking vilket har gjort den till ett måste vid besök i huvudstaden. Även denna finns det inga bra kopior av, endast originalet är värt att äta. Maträtten består av tärnad kyckling, purjolök, gurka, torkad chili, jordnötter, allt sammansatt i en söt/stark sås. Den serveras i mängder av olika versioner vilket gör att man aldrig tröttnar på den! Till denna serveras självklart ris. I många av versionerna av denna rätt läggs även nejlikor i. Undvik denna så mycket du kan, den smakar nämligen tvål om du får in den i munnen…

Sugen på att laga den själv? Vi har ett grymt recept HÄR.

jiaoziJiaozi (dumplings)
Dessa kokta halvmånar är så kallat ”comfort food” i Peking-stil. På det kinesiska nyåret samlas familjer för att göra och äta dem, men de är också ett vardagligt mellanmål och finns på många ställen runt om i staden. Dumplings finns med alla möjliga fyllningar, bland annat fläskkött och kål, ägg och gräslök, eller när du är  på en muslimsk restaurang, malet lamm. Traditionellt serveras dumplings med soja, vinäger och chili olja. Kort sagt, det finns hur många varianter som helst!

Extra: Baozi
Denna ”bulle” påminner väldigt mycket om jiaozi. Men istället för att koka dem så lägger man dessa deg-knyten, som är fyllda med kött, grönsaker, ägg mm, i korgar och ångar dem så de blir färdigbakta samtidigt som köttet inuti tillagas. De äts framförallt till frukost av kineserna, men även som snacks eller som extra tillbehör till en middag. Har ni sett de höga ångande tornen gjorda av bambu som står lite varstans i Peking och undrat vad de är? De är fyllda med baozi!

Hot Pot
Denna maträtt fungerar både till vardags och till fest. Som bäst på höst/vinter då de är kallt ute. Hot Pot kan förklaras som kinesisk fondue, dvs man tar massa olika kött, men även grönsaker, nudlar, svampar och andra tillbehör efter smak och lägger ner i en form av stor öppen gryta som står mitten av bordet. Denna gryta kan antingen vara hel eller delad i två, då man kan välja olika sorters smaker att koka köttet i. Dels finns det en vit variant som är ganska smaklös, men även en röd som bör aktas för den som inte tål stark mat! Graderna på styrka varierar, så prova dig fram innan du häller ner allt kött där. En hot pot passar bäst för 4 personer, dock kan man vara fler. Detta är en mycket händelserik och god smakupplevelse!

Tanghulu
Detta är en form av ett sött ”snack” som finns överallt i Peking, men även andra städer i Kina. Det är frukter som är påträdda på en pinne (typ som grill-spätt) och sedan täckta med smält socker. Denna sötsak är absolut en fröjd för ögat, men det smakar även ganska gott. Perfekt för den som gillar sötsaker!

Yoghurt
På grund av Pekings placering i norra Kina, inte långt från de inre nomadiska, mejeri-ätande mongoler och manchuerna, har detta resulterat i att vissa mejeriprodukter har blivit populära i huvudstaden. Pekings yoghurt är mycket söt och sägs vara lugnande. Yoghurten hittas lite var stans i små ler-burkar toppade med ett papperslock där man sätter ner ett sugrör. Kring de turistiga stråken i Peking köper man sin yoghurt, njuter av den en stund och sedan sätter tillbaka ler-bruken till försäljaren. Även kineserna har förstått värdet av återanvändning!

Xian Bing
Ett billig men väldigt gott ”street-snack” som består av vetedeg lindat runt någon av en mängd olika fyllningar, såsom fläskfärs blandat med hackad fänkål eller bara grönsaker. Detta tillplattas till en skiva och steks i en stekpanna. En annan läcker mellanmål är jian bing, en tunn crêpe sprids på en snurrande stekhäll. Detta serveras med ett uppvispat ägg, sås, chili pasta och hackad gräslök. Inuti läggs sedan en bit av ett friterat bakverk.

Zha Jiang-nudlar
Dessa nudlar är inte vilka 5 kronors-nudlar som helst, de är nämligen handdragna nudlar. De serveras på många olika sätt, bland annat i soppa eller med en speciell sås. Men det mest klassiska Peking förberedelser är Zha Jiang Mian: kokta nudlar som läggs i en sås med malet fläsk och lite färska grönsaker. Om du inte är så förtjust i nudlar så är i alla fall själva tillagningen riktigt häftigt!

Bonus: Snack-Market
Maträtt tänker ni, nej det är de inte. Men det är en smakupplevelse utöver det vanliga! På denna mycket uppstädade mat-marknad serveras allt från take-away Pekinganka, höns-hjärtan, thanghulu till Skorpion (ja, ni läste rätt). Det är vid första anblick väldig äckligt, men låt dig inte luras av formen. Den sistnämnda har jag provat många gånger, och det smakar faktiskt pommes-frites! Stället heter Wangfujing snack market, alla i Peking vet vart det är och vår recension och en video från besöket finner ni HÄR.


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!