1
Skrivet den 6 december, 2013 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Red Obsession


När man pratar om att Kinas ekonomi växer man ofta höra kommentaren “kineserna köper upp allt”. Tidigare har kineserna försökt visa sig rika genom att köpa västerländska premium-märken så som Louis Vuitton, Prada, Gucci mm. Men när “alla” har det så söker sig självklart de nu oerhört rika vidare efter produkter där de kan visa sin ekonomiska kraft. Effekten av detta har blivit att kineserna mer eller mindre tömmer Frankrike på sina dyrbara viner. Detta har skildrats i en dokumentär som heter Red Obsession. (Spoiler alert!)

rödvinI dokumentären visar de att priset på Bordeaux-viner, under de senaste tio åren, har ökat med mer än 1000%, vilket har slagit indexet på de flesta andra marknader så som Dow Jones, FTSE, guld mm. Detta är pga kineserna nya fascination av franska viner. Som följd har dessa viner blivit en god investering för ekonomiskt starka kineser vilka mer och mer köper på sig viner inte för att dricka det utan för att lagra, sälja och tjäna pengar på. För tio år sedan så skrattade de olika franska vingårdarna  på tanken att de skulle behöva ha så kallade ”investment teams” som förvaltar de flaskor som köps och säljs. Idag har nästan varje fransk vingård ett sådant team som ständigt är uppkopplade på ”marknaden”.

Varför vill kineserna just ha franska viner? Det finns ju självklart många olika svar till frågan, men faktumet att det är just franskt, dyrt och nytt (i Kina) är några faktorer. Den stora skillnaden med viner från Frankrike, och viner från exempelvis USA är att Bordeaux är ett område som inte kan utvidgas. Det kan bara produceras en viss mängd flaskor per år vilket självklart gör att priset skenar när de nu ca 600 dollarmiljardärerna (varav 275 kända) i Kina vill köpa denna exklusiva dryck. Genom att köpa dyra franska viner visar kineserna dels att de har lyckats i livet och är rika, men också att de känner till den västerländska kulturen vilken fortfarande är väldigt högaktad i Kina.

I dokumentären visar de Peter Tseng som troligtvis har världens finaste privata vinkollektion. Den är värderad till ca 60 miljoner dollar, ca 420 miljoner kronor, och innehåller självklart världens absolut mest exklusiva viner. Han berättade att hans troligtvis dyraste flaska kostar runt 50 000 dollar!

Vilka märken är det kineserna vill ha? Det är tydligen bara två märken som gäller för kineserna: Lafite och Latore. Varför då? tänker ni, det finns ju en uppsjö med varianter av franska viner. Svaret går lättast att beskriva som ett restaurangbesök i Kina. När utländska turister åker till Kina och vill äta mat kollar de på menyn och förstår INGENTING.

Det har gått så långt att Lafite 1982 finns i större upplaga i Kina än vad som producerades det året.

Ofta är menyn skriven i snirkliga kinesiska tecken, utan bilder och det är i princip omöjligt att veta vad som står på menyn om man inte kan kinesiska. Vad gör man då? Jo, man beställer ris, någon sötsur rätt, lite nudlar; med andra ord det som vi känner till och är vana vid. Det samma gäller för kineser, någon har sagt till dem att dessa två märken är de bästa, och då är det lätt att konsumera. Det har till och med gått så långt att Lafite flaskorna från 1982, ett av de finare åren, finns i större upplaga i Kina idag än vad som producerades i Frankrike det året…

Men varför betala dyrt för något man kan producera själv? Så tänkte entreprenören Syn Hongbo och byggde ett kinesiskt Château 80 mil norr om Peking efter att han varit i Frankrike och provat viner. Därifrån tog han med sig druvor, odlingsteknik och även personal från de franska vingårdarna och producerar nu sitt eget vin. Fler har följt hans fotspår som när, under Decanter World Wine Awards 2011, det kinesiska vinet He Lan Qing Xue vann guldmedaljen för världens bästa vin!

Jag rekommenderar starkt för er Kina-lovers att se denna dokumentär. Den visar hur en marknad helt har exploderat efter att kinesernas efterfrågan. Har du sett någon annan dokumentär, läst någon bok eller hört något om detta, skriv gärna en kommentar!


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!