0
Skrivet den 1 augusti, 2016 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Lärarmöten i Beijing – reflektion från en lärare i kinesiska

Just nu pågår ett sino-svenskt samarbete mellan Beijing Municipal Education Commission, komissionen för internationellt utbyte, svenska ambassaden i Peking och kinesiska Nageshenme.com, en hemsida som syftar till att stötta undervisningen av kinesiska i Sverige. Bakom initiativet står Gao Yu och May, två kineser som nu dedikerar all sin tid åt att hjälpa alla som laser kinesiska i Sverige.

Under två veckor följer vi samarbetet på plats i Peking, och ni får följa med såklart – har aterigen med en bloggpost fran gymnasielarare i kinesiska, Linda Kajonius.

De senaste dagarnas förkylning har gjort att jag har fått dra ner på tempot och fått ännu mer tid för reflektion. Det är många intryck från Beijing och detta sommarprojekt med Nageshenme.com som rör sig i mina tankar. Skillnader mellan Kina och Sverige, skillnader mellan kineser och svenskar, alla likheter, alla vackra intryck så som från Konfucius templet, och mer nedslående tankar om norra Kinas luftföroreningar som både syns och känns i luftrören här i den pulserande storstaden. Jag funderar förstås också mycket på min lärarroll, och hur vi kan gå vidare med att undervisa kinesiska i Sverige. Samtalen med andra lärare på kursen inspirerar, och jag får också möjlighet att berätta varför jag tycker att det är så roligt att lära ut kinesiska.

Det senaste tillfället att prata om detta var på Sveriges ambassad här i Beijing, där Nageshenme.com hade anordnat en paneldebatt med inbjudna gäster. Jag berättade som vanligt att det är så roligt och fascinerande med språk, och lite om hur man kan variera undervisningen. Det var också intressant att lyssna på de andra som talade. En man som gjorde stort intryck på mig var Kjell. Det är hans svenska namn. Hans kinesiska namn är Xun Xin. Denna man är kines och har lärt sig svenska på ett av de stora universiteten i Beijing och undervisar nu kineser i det svenska språket. Var fjärde år startar en ny kurs i svenska.

Denna kurs på Beijing International Studies University erbjuder så många möjligheter till kontakter och inspiration, både mellan utbildningsinstitutioner i Kina och Sverige.

En av mina vänner, Veronika Lee, har faktiskt studerat svenska och haft Kjell som lärare. Veronika träffade jag första gången i Skövde där jag bor. Hon var på ett utbytesår i Axvall, på folkhögskolan där, och hade hört talas om att det fanns i en lärare i kinesiska i Skövde. Och så fick vi kontakt. Nu har vi träffats här igen i Beijing. Jätteroligt. Denna kurs på Beijing International Studies University erbjuder så många möjligheter till kontakter och inspiration, både mellan utbildningsinstitutioner i Kina och Sverige, och också oss lärare emellan som deltar i kursen.

Som sagt, intrycken är många, och att följa upp alla samtal, och idéer till utbyte kommer nog fylla upp tiden rätt bra under det kommande läsåret och ta lite tid att smälta och bearbeta. Det blir roligt att komma hem och berätta om alla upplevelser och bestående intryck härifrån. Den envisa förkylningen hoppas jag dock försvinner desto fortare…”

reflektion

Fin vy fran sommarpalatset i Peking

Vi kommer fortsätta följa det sino-svenska samarbetet för att få mer förståelse i frågan kring hur vi bäst skall bedriva  kinesiskaundervisning. Nageshenme syftar till att hjalpa svenska studenter och kinesiska larare och skapa en battre kontakt mellan de tva landernas kultur och sprak. Sidan ar stangd for Beta-testing just nu, men Motkinas lasare har mojlighet att fa en invite for att ocksa kunna ta del av sidan. Om du vill veta mer om Nageshenme kontakta yugao@outlook.com.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.