0
Skrivet den 25 maj, 2014 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Reformplaner mottas varmt av investerare

Fredagen den 9:e maj släppte det inre kabinettet (State Council) en ny reformplan. Reformerna syftar till att stärka kapitalmarknaderna som idag inte fungerar optimalt och saknar djup. Vid 2020 ska man ha uppnått en kapitalmarknad med den rätta strukturen, korrekta funktioner och regler, samt en hög effektivitet.

Bland annat ska man genom att underlätta för företag att finansiera sig genom aktiemarknaden, och speciellt mindre företag ska genom olika metoder uppmuntras till detta. Marknaden för derivat, som idag fungerar än värre än aktiemarknaden, ska stärkas genom att tillåta mer typer för handel.

Lokalregeringar runt om i Kina ska tillåtas finansiera sig själva genom att ge ut obligationer. Något som kanske kan sprida välbehövligt ljus över hur skuldsatta dessa delar av administrationen faktiskt är. Lokalregeringar har tidigare haft svårt att ta lån, och det har bland annat lett till att man säljer land för att finansiera olika projekt, men ödesdigra konsekvenser för vissa kineser.

Den följande måndagen (12/5) gick det att avläsa ett tydligt uppsving, något som måste tolkas som ett varmt mottagande på marknaden. Shanghaibörsen, den större av de två börserna på fastlandet, stängde upp 2 %. Shenzhenbörsen, den mindre av de två, stängde upp 1 %.

Läs mer:

http://news.xinhuanet.com/english/china/2014-05/09/c_126482785.htm

http://www.cnbc.com/id/101662194


Otto Jacobsson