0
Skrivet den 28 september, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Regeringen offentliggör riktlinjer för Shanghais frihandelszon

Under fredagen offentliggjorde regeringen de första riktlinjerna i den plan som ska transformera Shanghai till Kinas första frihandelszon. Initiativet kommer innebära förändringar för finansväsendet, industrisektorn och näringslivet. Målet är framför allt att ta bort hinder för handeln med utlandet och underlätta för utländska företag att etablera sig och verka i frihandelszonen.

Folkets dagblad skriver att de nya riktlinjerna ska ta bort restriktioner och sänka kraven på utländska företag så att de kan konkurrera med kinesiska inom bland annat frakt, finans och handel.

Inom frihandelszonen kommer det även bli möjligt att konvertera den kinesiska valutan, yuan. Myndigheterna kommer tillåta “liberalisering av räntesatsen och den gränsöverskridande användningen av valutan, så länge som riskerna är under kontroll,” citerar Bloomberg.

Detaljerna för hur detta ska gå till är ännu inte helt klara, men lokala myndigheter ska “skapa förutsättningar” för att testa förändringar vad gäller kapitalbalansen, liberaliseringen av räntor och gränsöverskridande handel med yuan, skriver Caijing.

Den 29 kvadratkilometer stora frihandelszonen ligger i östra Shanghai, i området Pudong.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter