Allt du vill veta om Kina och lite till

 


Boende på resan

Boende på resan

I Kina är det enkelt att hitta boende för turister. I de stora städerna finns en rad alternativ med hostels och hotell där det går att finna boende, på landsbygden eller i små städer kan det vara svårare att finna ett boende då många av de kinesiska uthyrarna inte har tillåtelse att hyra ut till utlänningar då detta kräver ett särskilt tillstånd. Generellt brukar denna typen av boende inte vara markerat med engelska skyltar utan enbart kinesiska skyltar. Även fast det finns en rad hostel och hotell tillgängliga bör dessa bokas i förväg om resan sker under en av de kinesiska högtiderna, då det generellt är många som är ute och reser. För att boka boende i förväg rekommenderas säkra, etablerade sidor som Hotels.comHostelworld eller Hostels.

För att kunna ta in på ett boende i Kina krävs alltid ett giltigt pass och ett giltigt visum. Sedan november 2014 har ytterligare direktiv getts till både hostels och hotell om strängare regler och högre böter om de tar in gäster som inte har giltigt pass. I fall att svensk resenär har tappat eller blivit av med sitt pass skall resenären omedelbart kontakta ambassaden i Peking eller konsulatet i Shanghai. Generellt sker incheckning före klockan 02, men en senare incheckning brukar gå att arrangera med boendet ifråga.

Tänk på:
– Många hostel och mindre hotell tar inte kortbetalning så ha alltid kontanter redo vid ankomst!
– Ibland krävs betalning av deposition t.ex. rumkort, som återfås vid utcheckning. Detta belopp varierar beroende på vistelsens längd.
– I Kina är priserna på boende ofta förhandlingsbara, särskilt om det gäller en vistelse under en längre tid. Använd ”最低多少” (zuìdī duōshǎo) – ”vad är ert lägsta pris?” för att påbörja förhandlingen.


beds-03Hostel

Hostel är ett bra alternativ för den som planerat att spendera merparten av sin resekassa på annat än boende. Standard på både rum och övrig service varierar mellan olika hostel och beroende på pris. Priset kan variera allt från 30 yuan till över 150 yuan per person. De billigaste alternativen erbjuder i regel dorms med som är delat med andra gäster och ett gemensamt badrum, men ofta går även att boka enkel- och dubbelrum på hostels. På hostel träffar man ofta andra turister som också är där för att utforska samma område som en själv och man dela upplevelser och tips med varandra. Många av hostelen tillhandahåller tjänster som bokning av utflykter, tågbiljetter, möjlighet att tvätta kläder och annat.

Hostel går att boka via västerländska hemsidor där man även kan se andra resenärers recensioner. Ofta har de utförlig text på engelska om allt som finns att göra på just deras hostel, vilka sevärdheter som ligger nära, vägbeskrivningar och dylikt. Vanligt är att resenär behöver betala 10% av totalbeloppet för sin vistelse i samband med bokningen. Resterande belopp betalas vid incheckning.


hotel bedHotell

Det sägs att i Kina så öppnar ett nytt hotell i princip varje dag. I slutet av 2013 så fanns det ca 13,000 stjärnhotell, varav 12,000, fler än 1,5 miljoner rum, hade blivit granskade och godkända för de regionala kontoren för turism. Ett hotellrum varierar kraftigt i pris beroende på standard, men räkna med 150 RMB och uppåt, beroende på vilken stad det gäller. På många hotell finns frukost att tillgå, ibland inkluderat i priset och ibland som tillval. Frukosten som serveras är ofta från det kinesiska köket, vilket inte är särskilt konstigt då den inhemska turismen är större än den utländska, men i vissa fall erbjuds även en västerländsk frukost. Internationella hotellkedjor som Hyatt, Sheraton, Holiday Inn, Four Seasons, Hilton, Leeds, Marriott, Intercontinental, ACK, Shangri-La och Kempinski finns representerade i de största städerna. Här finns alla standardbekvämligheter att tillgå.


Hostel

homestay bedI Kina är det olagligt att som utlänning bo i landet i en lägenhet utan att vara registrerad vid den lokala polisstationen. När du bor på hostel eller hotell så hanterar personalen i regel detta, och det är ingenting som man som turist förväntas hantera själv. Det innebär att det inte är tillåtet för en utlänning att bo hos varken en kinesisk eller utländsk boende i landet om ingen registrering sker. Under de senaste åren har sidor som t.ex. Couchsurfing fullkomligt exploderat, men det är alltså inte officiellt tillåtet att använda denna tjänst utan att registrera sig. Om inte registrering sker inom 24 h kan individen komma att betala dryga böter, bli deporterad från landet och förbjuden att komma tillbaka. Läs här för mer information om hur registrering sker.


En liten parlör

  • 青年旅社 (qīngnián lǚshè) – hostel
  • 旅馆 (lǚguǎn) – hostel
  • 宿舍 (sùshè) – dorm
  • 宾馆 (bīnguǎn) – hotell
  • 酒店 (jiǔdiàn) – hotell
  • 单人房 (Dānrénfáng) – enkelrum
  • 双人房 (Shuāngrénfáng) – dubbelrum
  • 有没有空房间 (Yǒu méiyǒu kōng fángjiān?) – har ni något ledigt rum?
  • 最低多少 (zuìdī duōshǎo) – vad är ert lägsta pris?