0
Skrivet den 2 mars, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

10 Snabba om Beijing

beijing

Jag älskar snabbfakta om saker och ting – du får mycket information på kort tid – that’s my cup of tea. Så här är min present från mig till er, snabbfakta om Kina med mycket fokus på Beijing. Enjoy! 

  • Beijing är den näst största staden i Kina och har mer än dubbelt så många invånare som London. Man tror att populationen i Beijing är cirka 21 miljoner – men man vet inte riktigt.
  • Enligt en populär myt sägs det att den Förbjudna staden har 9999,5 rum då ett palats med 10 000 rum hade varit så storslaget att det endast kunde existera i Himlen. Att bygga ett palats med 10 000 eller fler rum hade då varit att förolämpa Himlen, vilket ansågs föranleda Himlen att straffa den härskande dynastin. Sanningen är att den Förbjudna staden egentligen ”bara” har 8707 rum.
  • Det sägs också att endast kejsaren fick komma in rum märkta med 9 i den Förbjudna staden och är därför  en av anledningarna till att nummer 9 är ett så kallat ”lucky number” i Kina.
  • De vakt-torn runt Förbjudna staden sägs vara inspirerade efter cricket burar.
  • Förbjudna staden är en av de hetaste turistattraktioner och tidigare fanns det även en Starbucks inne på området som senare togs bort för att det blev för Amerikaniserat. Alla kartor på Beijing utgår med Förbjudna Staden i mitten.
  • Mer än en miljon arbetare och hundra tusen konstnärer byggde den  Förbjudna Staden. Det tog 14 år innan det var klart i sitt första utförande.
  • Cirka 600 personer dör varje dag i Kina genom att bli påkörd av en bil, de flesta fall inträffar i stora städer som Beijing.
  • Enligt Beijings officiella folkräkning 2006 är ”Wang” det vanligaste efternamnet i staden. I själva verket har nästan 11% av Beijings befolkning detta efternamn.
  • Man har tidigare sagt att den kinesiska muren är 6400 km lång. I april 2009 kom nya uppgifter från Beijing om att genom ny mätteknik visar muren en total längd på 8852 km. Muren är inte en helt sammanhängande utan består utav flera delar som läggs samman, de olika delarna byggdes under olika tidsperioder i Kinas historia
  • Beijing drabbas av sandstormar varje år. Hittills medförde den största stormen 300 000 ton sand som la sig som ett täcke över Beijing.

Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.