2
Skrivet den 5 mars, 2015 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Saker jag kommer sakna och inte sakna med Kina

Nu är det mindre än en vecka kvar innan jag och min syster tar flyget tillbaka till Sverige. Efter att ha bott i Kina sedan februari ska det bli väldigt skönt att få komma tillbaka men samtidigt så vet jag att det kommer gå två dagar och sedan kommer jag vilja åka tillbaka till detta fantastiska land. Listan över saker jag redan nu vet att jag kommer att sakna är allt för lång för att skriva ner alla här men jag tänkte att jag ska lista upp fem saker och även fem saker som jag inte kommer att sakna.

5 saker jag kommer att sakna

1. Matkulturen – Jag skulle kunna prata i timmar om matkulturen. Jag tror att detta är något som jag kommer sakna mest och först efter att jag kommit tillbaka. Jag gillar verkligen att bara kunna gå ut och äta en underbar middag utan att behöva betala en förmögenhet. Det kinesiska köket är i min mening ett av de godaste köken i världen. Variationen är enorm och de är verkligen duktiga på att göra mästerverk av enkla grönsaker som gurka och broccoli. I Sverige såg jag aldrig gurkan som en egen rätt men efter en tur till Kina har jag insett hur fel jag hade och hur mycket man kan göra med den.

2. Priserna – man behöver inte nämna att det är mycket billigare i Kina än i Sverige. Du kan äta dig en middag och bli mätt för under en tia i Kina medan samma tia kommer du inte långt med i Sverige.

3. Parkerna – Här och var i de kinesiska parkerna kan man höra musik där det både är par och ensamdansare, som jag burkar kalla dem, som dansar till musiken. De finns i alla åldrar och talanger. Förutom dansare så är det även gatumusiker och allt liv som sker efter klockan sju på kvällen.

Familjer är ute, springer, går, dansar, äter…

Familjer är ute, springer, går, dansar, äter, ja, gör lite vad som fram till klockan blir elva- tolv.

4. Hål i golvet-toaletter – Det låter märkligt att jag kommer att sakna dessa märkliga toaletter – där man måste sätta sig på huk för att göra sin business, men i Kina så väljer jag en kinesisk toalett framför en västerländsk alla dagar i veckan. Dock räknar jag inte med toaletten i min lägenhet, för där vill jag ha en gammal hederlig västerländsk toalett. Men utomhus tycker jag att dessa hål i golvet-toaletter är fantastiska och borde införas även i Sverige. Varför? Jo, är det kallt så behöver du inte sätta dig på någon kall sits. Du undviker även kiss och behöver framför allt inte röra något. Jag kanske även ska tillägga att de västerländska brukar vara rätt mycket äckligare än de kinesiska här i Kina.

5. Kollektivtrafiken –  (MÄRK! Jag har inte varit i Sverige på snart ett år och vet att Västtrafik har ändrats men i Sverige har jag stått i 40 minuter och väntat på bussen när den ska gå varje kvar, utan att en enda buss kommit!) När man kommer från Göteborgs-området och har fått stå ut med Västtrafiks sena bussar, dyra priser och krångliga biljettsystem etc, var Beijings tunnelbanesystem en gudagåva. Där finns det inget krångligt system där det kan dras för mycket och för lite pengar och man är aldrig riktigt säker på vad som föregår. Bussystemet i Kina är inte speciellt krångliga. I Kunming så jaja, man har inte koll på när bussarna går. Dessutom kostar det inte många kronor att ta en taxi om bussen inte dyker upp.

Fem saker jag kommer att bli glad att slippa

1. Att inte smälta in – Ja, jag är en lång tjej med blont hår. Jag kommer aldrig att bli en av dem för att jag är alltid den där utlänningen med blont hår, blåa ögon och är lång. Jag likt alla andra med samma kännetecken kommer att bli stirrad, fotad eller pekad på. Efter en spring tur en varm dag är jag inte direkt en vacker syn, men tro mig, folk har tagit upp kameran för att fotografera x antal gånger och tro mig också när jag säger att det verkligen inte är uppskattat.

2. Turistpriser – Ser du inte ut som en kines och för dig som en kines så råkar du ut för att bli erbjuden turistpriser. En gång var jag med mina kompisar i Beijing ute på en marknad och frågade vad ett smycke kostade. Försäljerskan drog till med någon som vi alla visste var ett löjligt högt pris vilket gjorde att vi alla inklusive försäljerskan efter några utbytta blickar började gapskratta. Men att ständigt veta att du alltid anses ha mycket pengar bara för att du är västerlänning och då ska betala mer, är något jag verkligen inte kommer att sakna.

3. Rökandet – Kineserna röker överallt. Står det en skylt ”rökning förbjuden” så skulle det inte förvåna mig om ett gäng skulle stå under skylten och röka. Det är inte själva rökningen jag reagerar på utan att jag ständigt luktar rök fastän jag inte rökt själv.

Jag luktar ständigt rök fastän jag inte röker

Det spelar ingen roll, rökare som icke-rökare, efter en utekväll sticker du askfat och rökdoften försvinner inte efter en dusch eller två.

4. Kylan – Ja, det är kallt i Sverige också, MEN i Sverige finns det i alla fall värme inomhus vilket vi i södra Kina saknar. Ibland är det kallare inne än vad det är ute och under mitt täcke är den enda varma plats på mils avstånd. Du kan inte gå in någonstans och värma dig för det är antingen lika kallt ute som inne. Jag trodde att när jag kom till södra Kina skulle det vara varmt och skönt även under vintern, jag hade helt fel.

5. Censuren – Innan Kina var jag som var helt Youtube-frälst och använde Facebook regelbundet. Efter att jag kom till Kina har jag slutat använda Youtube helt och använder Facebook mycket mindre än tidigare då det tar så lång tid att ladda via en VIP. Det ska bli väldigt skönt att kunna gå in på de sidor jag vill utan att behöva vänta en oändlighet på att sidan ska laddas eller slippa att använda en VPN.

Innan jag slutar måste jag tillägga att ibland när jag har pratat om hur många saker jag stör mig om i Kina så får jag kommenterar: ”gillar du ens Kina?! ” Men det gör jag verkligen. Det är något magiskt med Kina. Man får en slags hat-kärlek till landet och dess invånare för de kan göra en galen, men ändå trotsallt detta tänker jag återvända gång på gång!


Sofia Staffas