0
Skrivet den 17 maj, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Peking höjer säkerheten i tunnelbanan


I fredags gick China Daily ut med att nya satsningar kommer att göras för att höja säkerheten i Pekings tunnelbana. Detta genom att utöka listan på förbjudna objekt att ta med sig under resan samt förnya tekniken i röntgenmaskinerna som de 10 miljoner människor som passerar igenom systemet varje dag, behöver ta sig igenom för att komma ner till vagnarna.

Listan innehåller ett antal nya punkter, så som högre spärrar. En uppmärksammad nykomling är förbudet om att bära med sig mer än 2000 milliliter Baijiu, max fyra tändare alternativt max 20 tändsticksaskar och förbud om att bära med sig blomvatten som används för att undvika värmeslag eller som myggmedel. Mindre kontroversiellt är utökningen av verktyg som inte längre får följa med på färden, t.ex. köksknivar, fickknivar, yxor, spadar, svärd, machetes, och hammare.

Beslutet kommer i samband med att Peking gick ut och varnade pekingborna för att ha på sig ”strange outfits” eller ”horror-make-up”

Beslutet kommer i samband med att Peking gick ut och varnade pekingborna för att ha på sig ”strange outfits” eller ”horror-make-up” för att undvika panik i tunnelbanan som kan äventyra säkerheten. Det gäller alltså utklädnader eller masker som drar till sig uppmärksamhet, vilket Liang Jianwei, vice chef över Pekings trafikadministration, får omgivningen att stanna till och risken att panik utbryter blir större. Liknande förbud sattes in inför Halloween 2014, men gjordes alltså permanent först i veckan. Likande kritik har också riktats mot diverse flash mobs, vilket också skall undvikas, enligt Liang Jianwei.

I och med den nya satsningen har antalet polispatruller ökat i tunnelbanorna sedan den 1:a maj. Under de här två veckorna har 83 fall av olämpligt beteende rapporterats gällande tiggeri och utdelning av affischer.

Olyckor eller panik som utbryter i tunnelbanan rapporteras sällan i Pekings, enligt alla officiella kanaler. Senast var i november 2014 då en kvinna klämdes fast i dörren när hon skulle stiga på en vagn på linje 5. Incidenten skedde under APEC:s årliga möte, då Peking har förbud mot bilar i innerstan i ett försök för att lätta på föroreningarna, vilket leder till att drygt ytterligare en miljon människor väljer att ta tunnelbanan.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.