0
Skrivet den 26 april, 2015 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Sanya 三亚 – Fiskmarknaden

Den här veckan har vi på Motkina.se temavecka på temat ”Resa”. Ni kommer under hela veckan få möjlighet att läsa om hur det är att resa i Kina och spännande platser från hela mittens rike, förhoppningsvis kommer vi kunna inspirera till just din nästa resa. Har du besökt något av våra resmål, eller har du något resmål du bara måste tipsa om? Lämna en kommentar nedan! 

Längst söder ut i Kinas mest södra provins, på ön Hainan, ligger turistparadiset Sanya. Om man bortser från de hundratals småöar som ligger i Sydkinesiska havet är detta så långt söderut man kan resa i landet. Klimatet är varmt och fuktigt och kokospalmer och snäckor pryder de vita stränderna, och orten har blivit känd som både Kinas och Rysslands motsvarighet till Hawaii – därför är faktiskt de flesta skyltar översatta till ryska istället för engelska.

Som hamnstad och  turistort kretsar mycket av maten i Sanya runt havet och det finns otaliga antal fiskmarknader. Jag hade ingen aning om vad som skulle vänta mig när mina kinesiska vänner som jag träffat på en restaurang dagen innan, frågade mig om jag ville hänga med in stan och kolla på en av fiskmarknaderna. Vi tog en taxi in till Sanya Down Town. Jag hade varit där ett par gånger tidigare och kollat på deras nattmarknader och käkat oändliga mängder Chao Bing (炒冰), friterad is gjord på mixade färska frukter.

Sanya fiskmarknad 1 Sanya fiskmarknad 2Sanya fiskmarknad 3 Sanya fiskmarknad 4

Fiskmarknaden vi besökte heter No. 1 Agricultural Products Market (第一集贸市场) och ligger på Xinjiang Street (新建街). Den var en blandning av ett överbelastat akvarium och fiskdiskar där damer stod och fileade fisk. Inne på marknaden började några av mina kinesiska vänner köpa fisk. De pekade på den fisk och krabba de ville ha, därefter håvades den upp, vägdes och prismärktes. Vid ett av akvarierna träffade vi på en annan grupp kineser och de började, i mina ögon, argumentera över något med en hel del pekande på diverse fisksorter innan ytterligare en fisk plockades upp. Efter en halvtimme verkade de flesta nöjda och jag gjorde mig i ordning för att bege mig hem till hostelet igen. Medan jag väntade på att gruppen skulle betala för sina 6-7 fyllda kassar med fisk och annat iakttog jag med fascination den lilla tobaksbutiken på en bakgata. Affären bestod av 6 stora säckar fyllda med olika tobaksprodukter, 1 våg och 3 stora bambupipor, en ca halvmeter i höjd och 7 cm i diameter nerstuckna i blå hinkar där kunderna testade på produkterna.

Sanya fiskmarknad 6     Sanya fiskmarknad 5Sanya fiskmarknad 7

Tji fick jag – vi skulle inte hem, utan gruppen som nu var 10 personer inklusive mig, hade beslutat att vi skulle ta sällskap till en restaurang i närheten och äta en bit mat. Vad jag inte hade förväntat mig var att restauranger i fråga specialiserade sig i att tillaga maten gästerna hade tagit med sig ifrån den närliggande fiskmarknaden, alla restauranger på hela gatan gjorde detta. Det första som hände var att jag med viss rädsla betraktade den stora röda smileyn som indikerar att restaurangen i fråga hamnar längst ner på skalan gällande hälsomyndighetens inspektioner. Jag hade med gott resultat lyckats undvika dessa restauranger men här hade jag inget att säga till om.

Sanya fiskmarknad 8 Sanya fiskmarknad 9

Restaurangen, 虹敏海鮮加工店 ligger på Xinmin Street 新民街, en sidogata till tidigare nämnda Xinjiang Street. Alla mina rädslor för den röda gubben var dock helt i onödan, kanske för att maten vi skulle äta var helt färsk, för det var och är en av de bästa måltiderna jag någonsin har avnjutit. Allt från färska räkor, krabba, och för mig helt okända fiskar, till mer exklusiva rätter som sjöborre och ostron. Som enda västerlänningen vid bordet blev jag ”tvingad” att äta ostronen som blev över. Hela kalaset gick på 1000 yuan, dvs ca 110 SEK per person med dåvarande växelkurs, och är ett måste att uppleva om man besöker antingen Sanya eller en liknande kuststad.

Vad som gjorde upplevelsen extra spännande var att ingen av kineserna kunde engelska och ingen kände varandra (förutom en pappa och hans pojke) utan kom från olika delar av landet och hade som tidigast träffats kvällen innan.

Sanya fiskmarknad 10Sanya fiskmarknad 11     Sanya fiskmarknad 12Sanya fiskmarknad 13     Sanya fiskmarknad 14

Ta sig dit:
Tåg eller buss från provinshuvudstaden Haikou på norra Hainan, till vilken man tar sig via tåg från Guangzhou. Det går även flyg till Sanya Phoenix International Airport från de flesta större städer i Kina samt charter från framförallt Ryssland och Sydkorea. Taxi från flygplatsen kostar ca 60 CNY.

Bästa tiden att besöka:
Svensk vintertid är sommartid på Sanya, men det innebär också extremt många turister. Bästa tiderna är därmed på våren eller hösten (men undvik högtiderna). Under sommaren är det väldigt lugnt och få turister, det innebär dock också regnperioden med många oväder. Risk för att hostel håller stängt för renoveringar under juni-juli.

Att göra:
Bada vid någon av de större stränderna, dykning, uteliv och upptäck den tropiska ön Hainan. Ät mängder av god mat i form av framförallt färsk frukt och havsmat.

Bo:
Finns hostels överallt, att rekommendera är Sanya Blue Sky International Youth Hostel. Med väldigt trevligt personal och ägare, jag hjälpte även till att renovera hostelet under min vistelse där. Min signatur ska finnas lite varstans. Om ni stannar där så hälsa till manager Banche 板车 från Qiuya 邱亚! För att komma hit tar man antingen buss 4 från tågstationen eller buss 2 alt. 8 från bussstationen.

Tid att spendera:
Tills man tröttnar på stranden. Är man på genomresa rekommenderar jag 2-5 dagar beroende om man vill göra längre utflykter inåt landet och ut mot öarna.

Tips:
Skyltarna är i mångt och mycket på kinesiska och ryska, istället för engelska. Man kan istället få mycket hjälp från de internationella vandrarhemmen gällande utflyktsmål och sevärdigheter. Det är bra förbindelser överallt med bussar.

Dadonghai är i mitt tycke den bästa stranden om man inte bor på ett av semesteranläggningarna nordväst om Sanya.


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.