0
Skrivet den 14 oktober, 2014 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Shadow Banking i Kina

Alla som någon gång besökt Kina och behövt ta ut kontanter har antagligen kommit i kontakt med någon av de 5 största bankerna; Bank of China (BoC), Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB), Agricultural Bank of China (ABC) och Bank of Communications (BoComm). En annan viktig del av finansmarknaden har dock fått ökad betydelse på senare tid, den så kallad Shadow Banking-sektorn.  

SONY DSC

Ett exempel (som man kan läsa mer om i en av The Economist-artiklarna jag länkar till längre ned) är företaget Yangzhijiang Shipbuilding, som inte bara bygger fartyg, utan tjänar två tredjedelar av sin vinst från att låna ut pengar. Shadow Banking, namnet till trots, består inte bara av oseriösa aktörer och andra typer av spelare på denna marknad är stiftelser, leasing-bolag och räntefonder.

En viktig förklaring till varför Shadow Banking-sektorn växt fram är de hårda regleringar som finns på den kinesiska finansmarknaden. Kinesiska banker får idag inte erbjuda vilken ränta som helst, och därför söker många förmögna individer och institutioner högre avkastning på sina pengar hos icke-traditionella spelare. På grund av överinvesteringar inom vissa områden, tvingar staten de stora kommersiella bankerna att minska utlåningen till dessa industrier. De industrier som typiskt ses som riskabla är fastighetsutvecklare, stål, kol och tunga industrier i allmänhet.

A labourer searches for usable coal at a cinder dump site on the outskirts of ChangzhiKolindustrin i Shanxiprovinsen har blivit känd runt om i världen på grund av en produkt som garanterade en viss avkastning, som byggde på lån till ett kolbolag. Problemet var att företaget gick i konkurs, vilket kunde ha inneburit att de som investerat i produkten skulle förlora sina pengar. Den första produkten, Credit Equals Gold #1, och dess eventuella konkurs gav upphov till så pass stor oro i marknaden att staten gick in och garanterade investerarna återbetalning. Den senaste tiden har Credit Equals Gold #2 och visat sig värdelös, men den kinesiska staten har än så länge sagt att man inte kommer garantera några investeringar denna gång.

Problemen har uppkommit när stiftelser lånat ut pengar, vilket har gjort att många analytiker oroar sig över hur situationen kommer att utveckla sig när ekonomin inte är lika stark i framtiden. Under den senaste tiden har avmattningen i Kinas ekonomi blivit alltmer tydlig. När priserna på bostäder inte stiger lika dramatiskt, och när det inte byggs lika mycket infrastruktur kommer vissa industrier få det tufft. Hur stora lån till dessa industrier som finns och om den kinesiska staten kan komma att behöva rädda fler investerare kan man bara sia, men en sak är klar: kredit är inte alltid lika med guld.

Läs mer:
Shadow banking in China Battling the darkness (The Economist)
China’s shadow banks A moving target (The Economist)
IMF: Shadow Banking filling gaps (China Daily)
China Credit Trust Delays Payment on $210 Million Product (Bloomberg News)


Otto Jacobsson