0
Skrivet den 18 augusti, 2014 av Erik Corsman i Blogg
 
 

Shakuhachi – flöjten som sätter dig i trans

Idag välkomnar vi Erik, ny skribent på Motkina.se. Erik har förälskat sig i Kina för några år sedan och bott där i omgångar. Det ska bli mycket spännande att få ta del av hans äventyr, minnen och tips. Han startar direkt med ett inlägg om ett instrument de flesta inte känner till. 

A_begging_criminal-J._M._W._Silver

Under en resa i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina träffade jag på en förunderlig man. Vi bodde på samma hostel och en dag när han satt på innergården och spelade munspel började vi samtala om blåsinstrument. Jag hade själv försökt spela munspel på innergården men varje gång jag blåste en ton började hostlets enorma sankt bernhardshund att skälla, den reagerade väldigt starkt på tonarten G. Mannen visade sig vara från Hong Kong men hade i sin ungdom bott i Kanada, tills han flyttade tillbaka till Hong Kong för att arbeta som börsmäklare en karriär som han sedan lagt på hyllan för att nu leva som en vagabond på den kinesiska landsbygden och viga sitt liv åt musiken. En livshistoria som hade kunnat fylla ett dubbelavsnitt av sommar i P1, men det är inte vad det här inlägget handlar om.

Under de kommande dagarna sågs vi flera gånger och talade om musik och historia, och han bar ofta runt på ett tygfodral hängandes över axeln. En dag visade han mig innehållet i fodralet, det visade sig vara en bambuflöjt. Inte vilken bambuflöjt som helst påpekade min nya vän, det var en Shakuhachi.

En Shakuhachi är en japansk bambuflöjt ca 55cm lång som kom via Kina till Japan på 700-talet. Flöjten blev i Japan ett viktigt redskap bland grupper inom den japanska zen buddismen och användes inom cermonier och ritualer. Under Suizen ”blåsmediation” bar munkar stora vävda korgar över huvudet och ögonen samtidigt som de sakta skred framåt och spelade på flöjten. Med hjälp av ljudet från flöjten satte de sig själva i trans Himeji_Oshiro_Matsuri_August09_126och denna form av meditation kunde vara i timtal. Hur de kunde vandra planlöst med en korg på huvudet utan att krocka med väggar, träd och andra människor förtäljer inte historien, men bilden i mitt huvud av japanska munkar med korgar på huvudet tycks aldrig försvinna.

Som om det inte vore nog, så låter flöjten helt fantastiskt, är nästintill omöjlig att lära sig spela på och är en del av soundtracket till både Braveheart och Jurassic Park, samt alla naturfilmer som utspelar sig i asiatisk miljö. Så om du har tröttnat på din akustiska gitarr, så har du nu chansen att ta ditt intresse för Asien till en helt ny nivå med en Shakuhachi flöjt.

                       

 

 

 

Här kan ni lyssna på detta fantastiska instrument:


Erik Corsman

 
Erik bor i Lund och pluggar sin master i nationalekonomi med inriktning mot Kinas ekonomi. Han har pluggat kinesiska sen 2010 och var på utbytestermin på Tsinghua University i Peking under hösten 2012, och har även arbetat som engelskalärare i Kina. Under hösten bär det iväg för honom igen för att samla data till masteruppsatsen.