0
Skrivet den 12 juni, 2014 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Filmtipset – Shanghai Calling


En av mina favoritfilmer när jag vill drömma mig bort är Shanghai Calling. En romantisk komedi om att vara i ett främmande land där du inte pratar språket, inte förstår kulturen och om att förflytta sig ur sin bekvämlighetszon.

Shanghai Calling handlar om Sam Chao som under sitt dryga 30-åriga liv har aldrig lämnat New York, inte ens ovanför 79th Street. Ett klassiskt New York-skämt som ingen i hela Kina verkar fatta. Sam är en framgångsrik advokat som precis vunnit ett stort mål och drömmer om att bli partner i firman, men hans resa tar en minst sagt oväntad väg när han tror att han skall bli befordrad och istället blir ivägskickad för att starta upp det nya Shanghai-kontoret. Kort därefter landar han i Shanghai, en främmande stad, ett främmande land och en främmande kultur, i ett kulturarv han inte känner till. Där får han i uppdrag att hjälpa en av firmans största klient med ett telefon-fall som blir aningen svårare än vad Sam tänkt. Vid hans sida finns hans lojala sekreterare Fang Fang (Zhu Zhu), den flitiga relocation specialisten Amanda (Eliza Coupe), Engelska läraren Brad (Sean Gallagher) Donald (Bill Paxton) en mångårig amerikan expat, den mystiske Awesome Wang (Le Geng) och många fler fantastiska personer.

För varje gång jag ser filmen blir den bättre och bättre i mina ögon. Skaparna har verkligen lyckats med att göra narr av fördomarna och man kan lätt se deras kärlek till landet. Den lyfter även upp viktiga och intressanta frågor som hur man kan relatera till ett arv som man inte har någon relation till, känslan av vi och dem och hur man hittar sin identitet däremellan. Filmen fungerar också som ett hysteriskt roligt skolexempel i kulturkrockar mellan den västerländska och kinesiska kulturen. Det är alltså en film som jag verkligen rekommenderar – för förstagångsresenären, den Kina-intresserade eller den som bara är sugen på att se en riktigt bra film.


Sofia Staffas