0
Skrivet den 17 september, 2013 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Byggnation, sedan behov? Shanghai, staden som ständigt byter utseende.

Vi börjar mitt bloggande på sidan med en liten artikel jag fick i uppgift att skriva i sammanhang med mina kinesiskastudier i Shanghai. Jag har under 3 månader våren 2013 bott i en 3:a på Daxue Road i norra Shanghai och härifrån har jag ofta gett mig ut på olika resor runt omkring i staden, både nära och långt bort och det har oftast hänt att jag gått vilse och på så sätt upptäckt nya områden.

Överallt, köpcentrum – Wujiaochang

Precis jämte vår gata ligger det stora köpcentret Wanda Plaza, ett komplex med 5 stora byggnader samt ett underjordiskt plan som sammankopplar dem alla. Med svenska mått mätt var detta ett väldigt stort köpcentrum. Efter ett par veckor upptäckte vi att den stora fönsterlösa byggnaden på andra sidan gatan också var ett stort köpcentrum, under den stora trafikrondellen en bit bort fanns en annan underjordisk. Ett stort överflöd ur våran synvinkel då många butiker fanns i flera av dem. Sedan kom den stora överraskningen, i samma område höll de på att bygga 2 eller 3 andra gigantiska köpcentrum. Ställen som också skulle ha samma sorts butiker, inklusive biografen IMAX som redan finns på Wandas. Finns det verkligen ett behov för att ha 5-6 jättestora köpcentrum i samma område med samma sorts butiker?

Känslan vi fick av detta var att de tänker på ett annat sätt här i Kina när det kommer till sådant. I Sverige har vi ett område, ser att det finns ett behov och kapacitet för ett köpcentrum och sedan byggs det ett. I Shanghai har vi fått uppfattningen om att de har beslutat att det området är en bra plats för köpcentrum, bygger en massa och sedan försöker få folk att flytta dit för att skapa ett tillräckligt stort behov. Detta är inte av typen IKEA som byggs i utkanterna, detta är mitt i bostadsområden med lyxiga lägenheter i nära anslutning.
Sen är det självklart också så att det bara i Shanghai bor långt fler än Sveriges dubbla befolkning och att det för en person från Göteborg är omöjligt att uppskatta den mängd det faktiskt det är och det behov som finns. Men byggs det för närområdet, man behöver inte röra sig allt för många gator bort för att hitta fler mindre köpcentrum eller är det ett nytt modernt shoppingdistrikt som skapas och ska locka kineser från hela Shanghai?

Det nya staden – Xinjiangwancheng

Ett svar eller förklaring till det kan möjligt finnas en dryg timmes gångväg norr om Wujiaochang. Vi befinner oss då i ett ödsligt, med kinesiska mått mätt, grönområde med höga moderna bostadshus. Vi har kommit till Xinjiangwancheng, Nya Jiangwan City, ett nytt distrikt som byggs mer eller mindre upp från grunden. De platser som ännu inte är omgjorda är fortfarande våtmark och detta är ett mycket strategiskt val. Tanken med detta nya område är att 45% ska vara naturområden som vanliga parker, sjöar och en EcoVåtmarkspark. Det är ett fantastiskt område där naturområdena mer eller mindre är klara medan de fortfarande bygger husen, dvs ingen bor där än. När det är klart så kommer det vara något utan dess like, förutom att det är grönt överallt så har de världens största skateramp, ett stort universitetscampus med friidrottsplaner och botanisk trädgård samt byggnader som ser ut som ett medeltida slott och vid en sjö massa byggnader som ser ut att komma ifrån romartiden.
Här ska det om jag fattat det rätt bo 80,000-150,000 personer när det är klart och ger de köpcentrum som kommer ligga 1-4 hållplatser bort en stor konsumentbas.

Outsiders – Bostadsöarna

Det tredje fenomenet som jag iakttagit gällande byggnationer i Shanghai är när man rör sig utanför stadskärnan, utanför den zon som de flesta tunnelbanelinjer i nuläget sträcker sig. Här ser man något som kan kallas Kinas motsvarighet till miljonprogrammet, fast det är snarare ett miljardprogram. Det byggs bostadshus överallt, i små kluster med ganska stora mellanrum. När man reser antingen på motorvägarna eller ännu bättre med tåg ut från Shanghai så ser det ut som ett hav med små öar av byggnader. Att kalla det ett miljonprogram känns dock fel då det in är några simpla byggnader det rör sig om. De flesta har en ganska västerländsk prägel på sig och alla går i sitt egna tema, ofta med avancerade utsmyckningar. Kineserna älskar att bygga hus med hål så att man kan se igenom byggnaden på olika ställen.

Reflektionen…

När man jämför de olika iakttagelserna kan man se en ganska tydlig gemensam linje. Det som byggs i Shanghai är inte för de i den undre medelklassen eller lägre utan allt är för de som har pengar. Något som gäller för ganska många städer i dagens värld. Ur detta perspektivet så kan vi ha en rejäl bostadsbubbla för majoriteten av de som flyttar till området runt Shanghai och många andra städer är de från landsbygden som åker hit för att få enklare jobb som ökar deras levnadsstandard markant men som inte ger dem i närheten av vad som krävs för att ha råd med de lägenheter som byggs. Ser man på andra sidan myntet har vi det här med Kinas folkmängd och snabba ökning av förbättrad levnadsstandard. Det innebär att det dagligen är ett stort antal kineser som kommer upp i det skikt som lever på denna nivån. Är balansen mellan byggnationerna och antalet nyrika kineser hälsosam? Tveksamt, då städerna tävlar mot varandra. Under tiden får vi passa på och njuta av de supermoderna städer som skapas här i Kina, frågan är om de hinner bli klara.


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.