0
Skrivet den 11 augusti, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Shanghais 10 bästa restauranger

bästa restauranger

Friterad fisk i Shanghai 五柳甜酸炸鱼球

Att hitta rätt i Shanghais restaurangdjungel är inte det lättaste, men då vi nu bott här sedan i februari vill vi nog ändå tro att vi har hyfsad koll på några av det ställen ni absolut inte får missa. För att göra det så pedagogiskt som möjligt har vi nu sammanställt en enkel lista på Shanghais (helt subjektivt utvalda) 10 bästa restauranger, utan inbördes ordning.

Prisskala: $=billigast, $$$$$=dyrast (men då vi är studenter har vi aldrig varit på en sådan så de får ni hitta själva)

1. Lost Heaven- $$$$
Lost Heaven är en kedja med två restauranger i Shanghai varav den enda med en härlig takterrass och utsikt över The Bund, helt klart ett måste att besöka när vädret tillåter att sitta utomhus. Restaurangerna är väldigt populära och vill ni käka där en helg bör ni boka bord ett par dagar innan. Maten är traditionell mat från Yunnan provinsen i sydvästra Kina och på cocktaillistan finns en chilidrink som ni inte får missa att beställa.

Adress:
17 Yan’an Dong Lu, near Sichuan Nan Lu
延安东路17号, 近四川南路
Telefon: 6330 0967

2. Masala Art- $$$
Även Masala Art är en kedja med flera restauranger. Ganska lugn restaurang där ni äter den bästa indiska maten i Shanghai, det kvittar vad ni än beställer på menyn så kommer ni inte bli besvikna. En av restaurangerna ligger på mysiga Dagu lu i närheten av West Nanjing Road.

Adress:
397 Dagu Lu, near Shimen Yi Lu
大沽路397号, 近石门一路
Telefon: 6327 3571

3. Nepal Kitchen- $$$
Inte helt oväntat är maten från Nepal, supermysig restaurang där ni sitter bland kuddar på golvet  och äter. Ska ni dit en helg kan det vara bra att boka bord ett par dagar innan för att säkert få plats men vardagar brukar det vara okej att bara åka dit. På menyn finns kanske Shanghais godaste lassies och helt fantastiska ostbollar som ni inte får äta för många av om ni ska orka äta resten av maten.

Adress:
819 Julu Lu, near Fumin Lu
巨鹿路819号, 近富民路
Telefon: 5404 6281

4. Southern barbarian-  $$
En kedja Yunnan restauranger med en oväntat bra och billig sortering av importöl. Kanske inte mysigaste valett för första dejten men galet god mat och billig öl. På menyn finns en del märkliga rätter med djur som vi i vårt hushåll vanligtvis utrotar med sprayen Raid om de besök, så om ni som  vi inte är så förtjust i småkryp så kan ni med fördel beställa spicy mashed potato, goat cheese och sweet and sour chicken serverad i en ananas.

Adress:
Ju’Roshine Life Arts Space, 2/F, 169 Jinxian Lu, near Maoming Nan Lu
进贤路169号2楼, 近茂名南路
Telefon: 5157 5510

5. Bali Laguna-  $$$$
Det här är stället för första dejten! Indonesisk restaurang som ligger mitt i Jing An Park och alldeles invid en upplyst sjö i parken. Allra mysigast är det under sommarhalvåret då ni kan sitta ute precis vid vattnet och äta. Vanligen är det helt omöjligt att få bord om ni inte bokar innan, speciellt på helgerna så se till att boka i tid.

Adress:
189 Huashan Lu, inside Jing’an Park, near Yanan Lu
华山路189号, 静安公园内, 近延安路
Telefon: 6248 6970​​​

6. Sichuan Citizen – $$$
Livlig atmosfär, grym sichuanmat och signaturdrinken Basil Drop som grädde på moset gör den här restaurangen alldeles fantastisk. Passar utmärkt för stora sällskap men glöm då inte att boka i förväg om ni går dit på en helg. Ett annat tips är att vakta tungan under middagen, ni är med all sannolikhet inte de enda svenskarna som hittat dit så akta er för att prata om grannen vid bordet bredvid!

Adress:
30 Donghu Lu, near Huaihai Lu
东湖路30号, 近淮海中路
Telefon: 5404 1235

7. Hai Di Lao Huoguo – $$$
Utan tvekan det bästa hotpotstället i Shanghai. Extremt populär och då bordsbokning inte är möjlig på helger är det bra att förbereda sig på att vänta länge på ett bord. Dock serveras det snacks, dryck och det finns även möjlighet för manikyr i väntrummet för den som är intresserad. Tipset är ändå att komma lite senare på kvällen för att undvika den värsta kön, vad sent innebär kan ni välja själva då restaurangen har öppet dygnet runt.

Adress:
4/F, 1 Dapu Lu
打浦路1号金玉兰广场4楼
Telefon: 5396 0357

8. Namnlös – $
Vill ni ha den ultimata kinesupplevelsen så ska ni ta er till denna restaurang som ligger ca 10 minuters promenad från Zhongshan Park. Väldigt god mat till löjligt billiga priser. Restaurangen är sliten, inrökt  och ligger egentligen rätt ”off” men är verkligen värd ett besök. Bli inte förvånade om ni möts i dörren av en överförfriskad kines som precis blivit utslängd, det har hänt förr. Värt att notera är att menyn bara finns på kinesiska och ingen i personalen pratar engelska, så vill ni veta vad ni beställer är det bra om någon i sällskapet behärskar kinesiska.

Adress:
1265 Dingxi lu, Anhua lu
定西路1265号,安化路
Telefon: Okänt

9. Bistro Burger – $$
Om suget efter hamburgare till slut blir för stort så hittar ni stans bästa burgare här. Mest värt att gå hit är det på onsdagar efter kl 19 då det ingår milkshake till varje hamburgare och dessa är riktigt smaskiga. I övrigt inte så mycket mer att säga än att vi starkt rekommenderar att bära byxor med stretch då det behövs gott om utrymme för att orka få i sig allt.

Adress:
A Mansion, 1/F, 291 Fumin Lu, near Changle Lu
富民路291号1楼, 近长乐路
Telefon: 6170 1315

10. Xibo – $$$$
Lugn och mysig restaurang som serverar utomordentligt bra mat från Xinjiang provinsen i nordvästra Kina. Modern inredning och de har även en väldigt trevlig uteterass. Har ni haft svårt att hitta bra desserter tidigare så ska ni absolut gå hit, desserterna är i särklass de bästa i Shanghai.

Adress:
3/F, 83 Changshu Lu, near Julu Lu
常熟路83号3楼, 近巨鹿路
Telefon: 5403 8330

 Smaklig måltid! 

På tal om restauranger, ni har väl kollat in andra recensioner vi har gjort eller när vi skrev om restaurangen för 80-talister?


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.