0
Skrivet den 31 oktober, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Shanghais tunnelbana byggs ut

Shanghais tunnelbana är ett av de mest effektiva sätten att ta sig runt i stan. Det finns 14 linjer i bruk idag och den har ständigt byggts ut sedan första linjen öppnade 1993.

I våras slogs reserekord med 9,3 miljoner resenärer på en dag. Snittet brukar ligga på 8 miljoner resenärer (dvs typ Sveriges befolkning).

Shanghaiist rapporterar idag att det kommer finnas totalt 21 linjer inom 15 år. Redan nu arbetar man med att färdigställa linje 12, andra delen av linje 13 och en fortsättning på linje 9. Dessutom förbereder man 14, 15, 17 och 18. Dessa kommer vara färdigställda innan 2020.

Bland annat ska framtida tunnelbanelinjen 19 gå från Pudong ut till Changxing Islands. Dessutom kommer 3 tåg på linje 11 (som går ut till Disney) att bli Disney-tåg och landa på en ny Disney station som kommer gå i Disneys blå färger i samband med parkens färdigställande.

Vill du veta mer om Shanghais framtida tunnelbana rekommenderar vi ett besök på Shanghai Metro Museum där alla nya planer presenteras och man kan även gå på guidad tur, varje tisdag.

 

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.