0
Skrivet den 28 november, 2013 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Shenzhen utan visum i 72 tim

Shenzhen utan visum

Shenzhen, Kina

Igår blev det klart att även Shenzhen kommer att erbjuda en 72 timmars vistelse i staden utan att man som utlänning behöva ha ett visum. Shenzhen följer alltså Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Chongqing och Dalian som redan har planlagt och genomfört en liknande förändring.

Förändringen kommer att träda i kraft i januari eller februari nästa år och kommer att gälla för människor från 45 olika nationaliteter. Det är ännu inte klart vilka som kommer att garanteras tillträde och vilka som inte kommer ges det.

Zhao Yu, chef på gränskontrollen i Shenzhan, kommenterar förändringen i en intervju med Xinhuanet”It’s more convenient for foreign travelers. They will have another choice for their tour. It will also increase our work. We will optimize our service processes to satisfy the travelers.

Det går även att dra paralleller till bland annat de nya riktlinjer som drogs fram om handeln och ekonomin under novembermötet. VFL skrev t.ex. om hur handeln mellan EU och Kina skall fördubblas till 2020. En möjlighet att vistas 72 timmar utan visum gör det enklare att ta sig dit för utländska investerare och företag.

Igår pratade jag med en vän som påstod att Xi Jin Ping under det här året tagit fler omfattande beslut än Hu Jin Tao gjorde under hela hans tid på toppen. Jag vet inte om det är ett krasst antagande – men en sak är klar i alla fall – det är en spännande tid att följa Kina just nu!

Är du intresserad av att läsa mer om visum?
Läs vår visumguide Läs den ursprunliga artikeln i sin fullhet (XINHUANET)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.