2
Skrivet den 7 mars, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Shopping i Beijing – Bra marknader att besöka

Jag som så många andra älskar att shoppa, särskilt i Kina och framförallt i Beijing. Det finns mängder av olika marknader, både bra och mindre bra – allt ligger ju i betraktarens (eller skall jag säga shopparens) ögon. Nedan finner ni en guide för shopping i Beijing. Jag har plockat ihop marknader som jag gillade att besöka när jag bodde i Beijing och såklart finns även de utmärkande turistmarknadena med i denna guide också. Enjoy!

 

Beijing Optical City

Här kan du köpa glasögon och linser till varkpriser, såklart beroende på kvalitet. Glasögonen kostar mellan 80-200 sek, slipade solglasögon är lite dyrare och ligger runt 200 sek.  Linster runt 80-120 sek för ettårs linser(!) – dagslinser är dyrare. Här får du pruta men inte lika mycket som på en vanlig turistmarknad.

Längs med Dongsanhuan Nanlu hittar du mängder av glasögon affärer på båda sidorna, går du in till ”gränden” som pryds av portalen ”Beijing Optical City” hittar du fler affärer. Går du längst in finner du ett flervåningshus men ännu mer glasögonaffärer. Här kan du spendera timmar och komma hem med flera par för en ynka peng. De brukar ta ca 30-60 min att få dem färdiga.

Adress: 43 Huawei Beili, Panjiayuan, Dongsanhuan nanlu

3671637536_e44cd75421

 

 

Bildlänk 

 

Bai Rong Market

Vid Muxiyuan Qiao och söderut ligger massor av stora hus som inrymmer marknader med billiga kläder. Det är kinesiska märken och är mycket billigt. Man kan hitta kappor eller jackor för 50 RMB styck, men normalt får man nog betala 300 RMB för en kappa.

Adress: 101 Yongdingmen Waidajie, Chongwen district

 

bai

Blindlänk

 

Zoo Market

Vid Beijing Zoo ligger flera stora hus som är marknader. De ligger ovanpå busstationen och i de stora husen bredvid. Här finner du fräcka och ungdomliga kläder av kinesiska märken. Ett par byxor kan kosta 30 eller 100 RMB, beroende på modell. En stor nackdel är att man sällan får prova!

Ta tunnelbanan till Beijing Zoo Station. Tar man bussen får man gå kanske 800m från busstationen.

OBS! I Januari i år meddelades det att marknaden skall stängas ner och övergå till en mer lönsam kläddetaljhandel bland annat. När detta skall ske har inte framgått.

 

zoo

Bildlänk

Silk Market

Turistmarknaden nummer ett! Här hittar man det mesta i kläd och skoväg. Mycket kopior av olika slag men du kan hitta ett och annat plagg utan ett inristat märke. Även teknikprylar, telefonskal och liknande går att köpa.

På Silk Market måste man pruta rejält. En skinnväska som de ursprungligen skulle ha 680 RMB för, fick en bekant för 200 RMB. Det är alltså bara en bråkdel av priset som man skall betala.

Skjortor får man uppsydda för 100 RMB per skjorta, men då måste man pruta och kanske beställa många. Tony på våning tre, no C1-008 tog det priset i oktober 2010. På Yellow Star F4-0022 säljs läderväskor, men man måste gå in i affären och fråga efter show room.

Man kan ta tunnelbana, linje 1 till Silk Market, station Yong anli. Vi rekommenderar att man går dit tidigt, de öppnar kl 9. Runt lunch strömmar turistbussarna in och du får trängas med folk bland butikerna.

Adress: 8 Xiushui E St, Chaoyang

 

 solk maBildlänk

 

 

Silk_market_postcard

Bildlänk

Pearl Market (Hongqiao Market)

Som namnet antyder kan man köpa pärlor här, men också mycket annat som kläder, skor, väskor, smink, teknikprylar och souvenirer. Även denna marknad är främst avsedd för turister.

På Pearl Market kan du hitta pärlörhängen för 10 RMB/paret. Läderväskor går att hitta men då måste du gå till ett speciellt show room. Mrs King, vån 2 nummer 183 har väldigt fina läderväskor, fråga efter show room så tar de dig dit. Då är priserna fasta, dvs ej prutbara.

Det går tunnelbana till Pearl market, nummer 5, station Titandongmen, samma station som Temple of Heaven. (Så du kan ju passa på att ta en promenad där när du ändå är igång)

Adress: 9 Tiantan Rd, Dongcheng

pearl

 Bildlänk

 

Yashow Market

Ytterligare en turistmarknad som ligger nära det flotta köpcentret Sun Li Tun. En lite mindre marknad, dock med flera våningar, där du kan hitta det mesta. Mycket fake-produkter  men det går även att hitta andra okända märken. Sist jag var där köpte vi läder-boots för 300 RMB hos Shusai Qige Monopoly, nummer B1-079. Detta var den enda marknaden jag hittade som hade fina läderskor till bra priser.

Här går det också att hitta glasögon, inte lika billigt som på Optical City, men ligger lite mer bekvämt. Ta också en tur förbi Lily Nails längst upp i huset för att bli ompysslad mitt i shoppingen. En halvtimme massage går på 30 RMB.

Adress: 58 Workers’ Stadium North Rd, Dongcheng.

Yashow Market, Beijing

Bildlänk

 

Yashow 4F

Bildlänk

Ladies Market

På Ladies Market finns, som namnet indikerar, damkläder men också ställe för manikyr, pedikyr och lösögonfransar. Att göra naglarna eller sätta på lösögonfransar kostar mellan 90-150 RMB.

Ladies Market ligger på Tianze Lu, nära Lufthansa shoppingcenter, samma gata som Israeliska ambassaden. Man tar tunnelbana, linje 10 till Liangmaqiao stationen, sedan får man gå en knapp kilometer.

Adress: Tianze Lu, Liangmaqiao, Chaoyang District

 

ladyBildlänk 

 

Ritan Office Building

Som namnet säger är det en kontorsbyggnad. I varje kontorsrum är det en affär. Här är det kopior/original (troligen är det blandat) av märkeskläder. Priserna är högre än på de vanliga turistmarknadena men sägs vara bättre kvalitet och i en del fall äkta vara. En topp i siden (?) kostade 300 RMB, en enkel klänning 450 RMB. Man kan pruta, men inte så mycket, kanske kommer man ner till 2/3 av det ursprungliga priset. Du kan hitta märken som Marc Jacobs, Chloé, DvF och andra kända märken.

Många butiker har egna kläder, utan märken. Storlekarna är små och nätta, men där kan man göra riktiga fynd!

Adress: 15A Guanghua Lu, öster om den södra entrén till Ritan Park, motsatt sida till den vietnamesiska ambassaden. Chaoyang District.

 

ritanBildlänk

 

riiitan

Bildlänk

 

Passa på att läsa vår prut-guide om du behöver tips!

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.