2
Skrivet den 10 februari, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Sichuanpeppar 花椒

sichuanpepparProvinsen Sichuan är känd för sin matkultur och för den som gillar starkt är klassiska rätter från Sichuan ett måste att smaka när du får chansen. En ofta förekommande krydda i matlagningen är Sichuanpeppar (HuāJiāo 花椒), Sichuanpepparn är inte alls som man skulle kunna tro nära besläktad med chilipeppar eller vanlig peppar utan är närmast besläktad med citrusfrukterna och pepparkornen består av skalet av en liten frukt.

Sichuanpepparn har en väldigt speciell, nästan syrlig smak, men är inte alls starkt ”brännande” på det sättet som chilipepparn är utan är istället stark på ett sådant sätt som får munnen att domna om du biter sönder kornen. Bland västerlänningar har den kallats batteripeppar eftersom det kan kännas som att man håller ett batteri mot tungan när man äter dem. I Sichuanköket är kombinationen  MáLà (麻辣) det vill säga Sichuanpeppar (domna) och chilipeppar(stark) mycket vanlig, inte minst i MáLà HotPot som är Sichuanversionen av HotPot

Här hittar du flera spännande recept med Sichuanpeppar. 


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.