0
Skrivet den 1 juni, 2014 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Sino-Vietnamesiska relationer fortsätter att förvärras

Spänningarna mellan Kina och dess granne i syd ökar för varje dag som går. sino-vietnamesiska relationerXinhua rapporterar att Kina i förra veckan skickade fem skepp för att evakuera kineser som drabbats av protester som urartat i Vietnam. Dessa upplopp kan ses som en konsekvens av de ökade spänningarna i Sydkinesiska havet, där Kina för tillfället ligger i konflikt med flera av dess grannar.

Det som utlöste protester på flera platser i Vietnam var beslutet av Kina att flytta oljeriggen Haiyang Shiyou 981 in i de vatten som inte bara Kina och Vietnam gör anspråk på, utan även Taiwan. Öarna i närheten av oljeriggen kontrolleras idag av Kina, men Vietnam har försökt blockera dess framfart, vilket har lett till konfrontationer mellan vietnamesiska och kinesiska fartyg.

Våld riktat mot Kina och utländska intressen i allmänhet har lett till att mer än 3,000 kinesiska medborgare evakuerats. En taiwanesisk fabrik har drabbats hårt, och flera företag med kopplingar till Kina och Sydkorea har attackerats av folkmassorna. Flera av protesterna i Vietnam ger uttryck för nationalistiska och hatfulla känslor, och en allmän ovilja mot utländska intressen.

Myndigheterna i Hanoi är oroade, då landet är i stort behov av utländskt kapital för att få igång sin haltande ekonomi. Tillverkningsindustrin har under en längre tid skiftat från Kina och mer utvecklade asiatiska länder till låglöneländer som Vietnam och Thailand. Den senaste tidens utveckling kan göra att internationella företag tvekar över att investera i Vietnam.

Ingen lösning verkar vara i sikte, då Kina inte planerar att vika sig i frågan angående oljeriggen i Sydkinesiska havet. Kinesiska myndigheter uttryckte frustration över vietnamesiska myndigheters ovilja att hantera våldet runt om i landet.

Läs mer om sino-vietnamesiska relationer:
http://news.xinhuanet.com/english/china/2014-05/18/c_133342090.htm
http://www.bbc.com/news/world-asia-27458866


Otto Jacobsson