3
Skrivet den 17 juli, 2014 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Sju saker du aldrig ska göra i Kina

Ni har tidigare läst om hur ni ska bete er under en middag med kineser, men det finns fler situationer där man möter kineser och eftersom de mycket av den kinesiska kulturen består av ett socialt spel kan det vara bra att få lite ordningsregler. Nedan följer sju saker du aldrig ska göra i Kina!

1. Ta aldrig ett första ”nej tack” bokstavligen
Vid en middag tackar alltid kineser nej när du erbjuder mer mat eller dryck. Detta är inte för att de inte är hungriga eller törstiga, det är endast för att de är artiga! Det är nämligen artigt att tacka nej till mer mat eller dryck och du som värd skall vara artig och fortsätta erbjuda trotts att de nekar dig både en och två gånger. Alltså, ta inte ett ”nej tack” bokstavligen!

2. Låt aldrig någon annan betala notan utan att ”bråka” om det
De flesta västerlänningar förvånas över det ganska kaotiska och högljudda slutet på en middag på en kinesisk restaurang. När notan skall betalas gör nämligen alla kineser det de ska göra – bråka om vem som ska betala den. Kineserna sociala norm är att det är högljutt och ihärdigt försöka rycka notan av den andra och betala. Detta kan pågå i flera minuter och ”vinnaren” betalar notan. Gesten att vara ivriga och villig att betala är alltid uppskattat.

3. Gör aldrig så någon förlora ansiktet
Det värsta möjliga du kan göra mot en kines är att förödmjuka dem offentligt eller på annat sätt genera dem. Det är väldigt taskigt mot kineserna och sätter sina spår.  Däremot kan det vara mycket uppskattat att gratulera och uppskatta någon som gjort något bra! Detta gör att kineserna känner sig uppskattade vilket är mycket positivt!

4. Aldrig bli arg offentligt
Offentliga uppvisningar av ilska är ogillas väldigt av kineser och är svårt för dem att hantera, speciellt om de är utländska turister som blir arga.  Kineser är som vi tidigare nämnt väldigt rädda för att ”förlora ansiktet” och undviker det till varje pris. Den kinesiska kulturen vill värna om harmonin i gruppen, vilket ibland kan vara svårt för utlänningar att förstå. Som om du någon gång vill svära och skrika av ilska, gör det inte offentligt!

5. Tilltala aldrig personen med sitt förnamn
Kineser har, såklart, namn och efternamn som oss. Men i Kina skriver en alltid efternamnet alltid först. Familjen (och kollektivet i allmänhet) har alltid företräde före individen. Alltså så blir Johan Svensson kallas Svensson Johan (eller motsvarande) i Kina. Om en man introducerar sig till dig som Li Ming, ska du referera till honom som Mr Li och INTE Mr Ming.

Vad som också bör nämnas här är att kineserna, till skillnad från västlänningar, känner inte sig inte särskilt bekväma att kalla varandra vid förnamn. Bara familjemedlemmar och väldigt nära vänner kallar varandra med förnamn. Som i exemplet ovan ”Mr Ming”. Ibland kan kineserna lägga till lao (gammal) eller xiao (unga/lilla) före efternamnet att visa närhet.

6. Acceptera aldrig en komplimang
Om du någon gång ger en komplimang till en kinesisk värd efter en måltid kommer de förmodligen svara; ”nej, nej, maten var verkligen hemsk”. Samma sak hör du när du säger till en kinesisk förälder hur smart eller snygg hans son/dotter är. Då brukar man få svaret ”nej, han är inte så smart eller snygg”. Detta gör de inte för att vara otrevliga, bara ödmjuka och artiga. Poängen är: man ska låtsas vara ödmjuk! Med mindre skryt och mindre självbelåtenhet gå kommer du klara dig mycket bättre socialt med kineser.

7. Kom aldrig tomhänt
Gåvor utbyts ofta mellan kineser och inte bara vid speciella tillfällen. Om du blir bjuden på middag hemma hos någon, eller om du ska träffa en potentiell affärspartner så har man oftast med sig en gåva till motparten för att visa på vänskap och god vilja. Västerlänningar är ofta förvånade över hur många gåvor de kineser ger till varandra. Så när du reser till Kina ta med några presenter som kan uppskattas i alla åldrar, du vet ju aldrig när du kan behöva dem!


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!