0
Skrivet den 7 februari, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

När du blir sjuk i Kina

Jag önskar nämligen att jag hade varit mer förberedd när det slog till för oss, för då slog olyckan till ordentligt.

Inledningsvis vill jag bara säga att det här inlägget inte på något sätt är en sanning eller en fullkomlig guide i hur kinesiska sjukhus fungerar. Att vistas i Kina inbjuder till ett ganska så mycket mer komplicerat äventyr än så. Det här är snarare en inblick i sjukhusen helt och hållet grundat på de lärdomar som vi erfarit oss när vi har varit i kontakt med branschen. En inblick i de saker som jag önskat att jag visste innan jag hamnade i direktkontakt med sjukhusvärlden och förhoppningsvis kan underlätta din erfarenhet om du skulle hamna i en liknande situation. Jag önskar nämligen att jag hade varit mer förberedd när det slog till för oss, för då slog olyckan till ordentligt.

Att göra om olyckan inträffar eller du blir svårt sjuk i Kina
1. Ta kontakt med ambassaden för att se om de kan göra någonting för att underlätta din situation. Det är knappast första gången någonting sådant här gäller och de har stenkoll på vem som skall ringas och vad som skall göras.
Web: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Peking/
Tel: +862010206532209790
2. Ta kontakt med SOS International
Web: www.sos.dk/sv/
Email: sos@sos.eu
Tel: +4560105055 alt +4538488000

Tänk på att…
…Ha en bra försäkring och kopior på att du har en försäkring med dig på resan. Spara helst av allt ned det tillsammans med alla andra viktiga papper på t.ex. Dropbox så att du lätt kan komma åt dem var än du befinner dig.
…Spara orginalen på alla kvitton så att du kan skicka in dem till försäkringsbolaget så att du inte behöver stå för några extra kostnader. Vi har fått ut pengar även för de kvitton på smärtstillande på 3 kronor.
…Ha mycket, mycket tålamod. Du kommer inte förstå varför du får en spruta mitt i korridoren med en substans som någon sjuksyster säger påminner lite om antibiotika men nog är ”bra för dig.”

I vårt fall gällde det en cykelolycka där en transparent klänningslängd fastnade i ett cykelhjul och en käke fick en hård smäll av ett cykelstyre. Mitt i natten åkte vi in till ett universitetssjukhus i Beijing och där började en lång resa som till slut skulle sluta i hela 16 sjukhusbesök i Kina på 3 av Beijings olika sjukhus och en hemfärd till Sverige för en fixation av käken i hela 6 veckor.

Det tog fyra dagar från det att olyckan hände till att käken var på undersökning i Sverige.

I mångt och mycket hade de hektiska veckorna som följde därefter blivit mycket mer kaotiska om inte SOS International trätt in som en räddande ängel. SOS international är en världsomspännande organisation med bas i Danmark. De hjälper resenärer över hela världen via både hotlines som man kan ringa 24/7 och kontakt via deras hemsida, med allt från hälsoråd, påfyllnad av borttappade mediciner och hjälp vid behandling för allvarliga eller svåra skador utomlands. Efter det att vi inlett vår kontakt med dem tog de helt över cirkusen som vi stod mitt upp i. De tog kontakt med specialistläkaren i Beijing som vi haft kontakt med, tandläkare i Sverige och vårt försäkringsbolag. Det var också de som i samrådan med alla parter samt deras egna läkare tog beslutet om att min syster skulle få åka hem för närmare undersökning och fixade både upphämtning och transport hem. Det tog fyra dagar från det att olyckan hände till att käken var på undersökning i Sverige. Värt att kommentera är att jag tror att vi har en viss hemmabas att tacka för detta. Organisationen i sig är inte exemplariska på varken att kommunicera eller att hålla utsatta tider. Hemmabasen ringde många samtal till Danmark för att få ordentlig snurr på apparaten och vi spenderade många timmar i ovisshet väntandes på besked.

Att besöka sjukhus  när du är sjuk eller skadad i Kina skiljer sig mycket från att besöka sjukhus i Sverige. Vill du boka en tid skall du satsa på att vara där ett tag innan sjukhuset öppnar. Det är först till kvarn som gäller och specialistläkarna kan ibland vara mycket svåra att få tag i. Ett besök börjar alltid med att du måste registrera dig och därefter måste betala en registreringsavgift. OBS: för att kunna registrera dig måste du ha med dig ett Id. Ofta sker registreringen och betalningen i två olika fönster. Registreringavgiften skiljer sig beroende på vilket sjukhus du besöker, men kostar oftast inte mer än några kronor. Vid registreringen talar du om vad du söker för och blir därefter vidareskickad därefter. Ställ in dig redan från början på att allt vad privat sfär innebär är ett ganska okänt begrepp i Kina. Inne på undersökningsrummen och avdelningarna samlas patienterna kring britsarna. Kroppsdelar och patientinformation både visas upp och delas vidare.

Beroende för vad du söker följer därefter lång väntan och ett rörigt svårförståeligt kaos av jojjoverksamhet. Man kastas fram och tillbaka mellan behandling och kassa. Skall du röntas skall du först betala i kassan och därefter till röntgen. Skall du ha medicin skickas du först till kassan och därefter till Apoteket. Skall du få en injektion betalar du först i kassan och får därefter leta upp en sjuksyster som kan ge dig injektionen. Är du med fortfarande? Det blir otroligt mycket papper efter bara ett besök, men var noga med att hålla reda på relevant kvitto, annars får proceduren göras om igen.

Enligt vår erfarenhet är det ett omöjligt projekt att hitta personal som talar engelska på sjukhusen. Vår specialistdoktor kunde bara säga ”fraction”, ”operation” och ”maybe”. Det kan därför vara bra att ha med sig någon som kan kinesiska som kan tala för dig, om du inte kan det själv. I ett följeinlägg längre kommer en liten ordlista som kan vara bra att ha om du som läser av någon anledning skulle hamna på ett sjukhus i Kina. Återigen måste jag slå ett slag för SOS international här. De har internationella läkare och tolkar utplacerade i de flesta länder som du som patient eller anhörig kan ta hjälp av. Jag vet dock inte riktigt hur det där fungerar eftersom vi personligen inte använde oss just av den servicen.

Akutmottagningen som vi anlände till var ganska kaotisk med blod, spyor, avsvimmade patienter och rader av madrasser längs med korridorerna.

I Kina är sjukhusen uppdelade i privata och statliga sjuhus. Kvaliteten på sjukhus varierar. Jag kan inte säga någonting om de privata sjukhusen mer än att de ofta kostar mycket pengar att besöka. En bekant som bröt näsan tvingades betala uppemot 5000 kr för att de skulle vrida rätt hennes näsa med en tång. Fördelen är att det är enklare att hitta en läkare som talar engelska vid ett privat sjukhus, har jag hört. De statliga som vi besökte var två olika universitetssjukhus (北京大学医院 – Peking universitys akutmottaging och 北语医院 – Beijing Language and Culture Universitys campussjukhus) samt ett specialistsjukhus för tänder och käkar (口腔医院 – kouqiangyiyuan). Akutmottagningen som vi anlände till var ganska kaotisk med blod, spyor, avsvimmade patienter och rader av madrasser längs med korridorerna. Vården min syster var där handlade mer om att ta hand om såren och göra CT-scans av hjärnan så att ingenting var skadat. De brydde sig inte om att kolla varken käken, tänderna eller ett djupt sår på hakan trots att vi många gånger påpekade att vi ville att de skulle undersöka dessa områden. De avfärdade smärtan med att de uppstått från smällen men att den skulle lägga sig efter några timmar. Då såret fortfarande blödde och smärtan inte gav med sig beslöt vi oss själva för att ta oss in till BLCUs sjukhus för en dubbelcheck. Först där uppdagades det att någonting i käken såg konstigt ut och de rådde oss att åka till specialistsjukhuset. Där var kvaliteten på vården en helt annan och det märktes att läkarna hade koll på vad de gjorde. Kort sagt kan jag verkligen rekommendera 口腔医院 om det skulle gälla just en käkskada.

Allt som allt var jag positivt överraskad över hur sjukhusen fungerar här i Kina. Anledningen till att min syster behövdes flyga hem och inte få fortsatt vård i Kina tror jag främst gällde försäkringen, inte att vården här på något sätt skulle vara sämre. Till slut var i alla fall cirkusen över. Fixationen togs ur på plats i Beijing och min systers käke fungerar alldeles utmärkt igen, trots att jag ibland skämtar om att hon nog inte borde prata så mycket så att hon inte skall överanstränga käken. Det var en spännande resa och gav en intressant inblick i sjukhussystemet, trots att jag såklart önskar att vi aldrig behövt få inblicken som sådan.

Gloslista om olyckan skulle vara framme

 • Sjukhus 医院 yīyuàn
 • Apotek 药店 yàodiàn
 • Avdelning/undersökning av utomkroppsliga problem 外科 wàikē
 • Avdelning/undersökning av inomkroppsliga problem 内科 nèikē
 • Registrering 挂号 guàhào
 • Kassa 收紧台 shōuyíntái
 • Doktor 大夫 dàifu
 • Sköterska 护士 hùshi
 • Fraktion 骨折 gǔzhé
 • Operation 手术 shǒushù
 • X-ray 爱克斯光 àikèsīguāng
 • Injektion 打针 dǎzhēn
 • Gips 石膏 shígāo
 • Plåster 补丁 Bǔdīng
 • Kinesisk medicin 中药 zhōngyào
 • Västerländsk medicin 西药 xīyào
 • Ont 疼 téng
 • Magont 肚子疼 dùziténg
 • Halsont 嗓子疼sǎngziténg
 • Olycka 事故 shìgù
Gillade du inlägget? Gillade du det inte? Berätta det genom att kommentera här nedanför. Vi älskar diskussion och kommentarer, det är det uppmuntrar oss på Motkina.se att fortsätta skriva!

Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.