0
Skrivet den 17 april, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Sjukvårdsreformen

Mao Qun’an, presstalesman för National Health and Family Planning Commission har hållit presskonferens förra veckan och rapporterar att kinesiska staten har spenderat 3 000 miljarder yuan på den pågående hälsoreformen.

Totalt har 1000 kommuner runt om i Kina nåtts av den förbättrade hälsovården. Framförallt har satsningar gjorts inom personalomkostnader, läkare och sjuksköterskor får numera något högre löner och läkares tidigare ”provision” på medicin har försvunnit.

En märkbar förändring har blivit att läkare inte längre skriver ut medicin för att få några extra slantar från fabrikören och på så sätt så har den kinesiska sjukvården fått ökad kvalitet.

Hälsoreformen har inneburit att alla kinesiska medborgare har grundläggande sjukvårdsförsäkring. Tidigare täcktes inte studenter, folk på landsbygden, pensionärer och människor utan fast arbete.

Man har genomfört förändringar i apoteken och apotek får inte längre ta vilken marginal de vill på medicin.

Sjukvården har genomgått kvalitetsarbete för att se till att alla sjukhus ska ha tillgång till kompetenta läkare.

 

Vi har skrivit om detta tidigare här, då det blev officiellt att läkare inte fick ta emot mutor.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.