Sköna gröna bönor
Ett absolut måste att testa när du är i Kina är rätten (Sichuan) dry-fried green beans, det är inte för intet att den blivit många västerlänningars favorit på middagsbordet. För egen del börjar det nästan likna ett tvångsbeteende att alltid beställa dessa kryddstarka bönor med utsökt smak, jag tycker att de passar superbra tillsammans med rätterna Gong Bao Ji Ding (宫保鸡丁), som Klara redan skrivit ett inlägg om här, och Suan La Tu Dou Si (酸辣土豆丝) som är strimlad, spicy- och syrlig potatis.
Jag skulle tro att (Sichuan) dry-fried green beans (干煸四季豆) finns att beställa på de flesta restauranger om du är i Kina, åtminstone i Shanghai där jag bor, däremot har jag aldrig sett eller ätit dem i Sverige. Jag hörde ryktas om att de skulle finnas en bra variant på Berns i Stockholm, men det är som sagt inget jag provat så jag vågar inte lova för mycket. Efter mycket letande har jag nu åtminstone hittat ett recept på appetiteforchina.com som verkar ganska autentiskt. I receptet nedan ingår den lite speciella Sichuanpepparn som ingrediens, om du absolut inte gillar Sichuanpeppar går det givetvis bra att skippa den – även om det inte blir samma härliga smak.
Ingredienser
3/4 pound el ca 350 g kinesiska långbönor ( chinese long beans)
4 msk vegetabilisk olja
5-6 st torkad röd chili
1/4 tsk sichuanpeppar ( jag hade tagit lite mer)
1 msk pressad vitlök
1 msk pressad ingefära
3 st finhackad schalottenlökar
ca 100 g finhackad svamp (Shiitake eller Crimini)
Sås
1,5 tsk kinesiskt risvin eller torr sherry
1,5 tsk chili bean sås
0.5 tsk sesamolja eller jordnötsolja
1 tsk socker
0,5 tsk salt
Så här gör du:
Tvätta bönorna, torka dem noga för att undvika skvättande olja när du senare ska woka dem, skär bönorna ca 5 cm långa.
Förbered såsen( risvin, chili bean sås, sesamolja, salt och socker) i en skål, rör tills sockret är helt upplöst.
Hetta upp din stek- eller wokpanna till så hög värme att vatten direkt fräser och avdunstar i kontakt med pannan. När pannan är upphettad häller du i oljan som du sedan wokar i 5-6 minuter under konstant rörelse. När bönorna är klara ( du ser att dem blivit skrynkliga och ser lite ”trötta” ut) stänger du av pannan, häller av bönorna och låter dem torka på papper på en tallrik.
Låt ca en msk olja vara kvar i pannan och sätt på värmen igen. Häll i chilin, sichuanpepparn, vitlöken, schalottenlöken och ingefäran och woka dem i ca 30 sekunder innan du tillsätter svampen och wokar i ytterligare 1 minut tills det at svampen blir krispig och får färg. Efter det tillsätter du såsen samt häller i dina bönor för att woka allt tillsammans under 1 minut till.
Sen är det bara att blanda och servera!
Smaklig måltid!
Min favorit!