0
Skrivet den 22 januari, 2014 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Släktingar till partieliten gömmer rikedom i offshore-konton

Ett flertal släktingar till den kinesiska partieliten har stora summor pengar insatta på offshore-konton på Brittiska Jungfruöarna. Läckta dokument sammanställda av organisationen ICIJ (International Consortium of International Journalists) publicerade av The Guardian, visar att bland annat president Xi Jinpings svåger, f.d. premiärminister Wen Jiaobaos son och svärson samt f.d. premiärminister Li Pengs dotter – för att nämna några – har konton på öarna.

Dokumenten visar också att Kina är den med bred marginal största aktören och innehavaren av offshore-konton på öarna. Över 21 000 adresser i Kina och Hongkong har kopplats till konton på Brittiska Jungfruöarna, betydligt fler än de drygt 3700 amerikanska adresser som spårats.

Uppgifterna är sannolikt högst pinsamma för partiet, som med sin pågående antikorruptionskampanj försöker tvätta bort pamp-stämpeln på partiet, och också driver en politik som syftar till att förhindra partikadrar att flytta kapital utomlands.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter