2
Skrivet den 30 september, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

White Rabbit – Små vita kaniner av mjölk

 

wr

För alla som var i Kina för 15 år sen och var sugna på godis ligger White Rabbit varmt om hjärtat. Idag finns en uppsjö amerikanskt och europeiskt godis tillgängligt för den sockersugne på den kinesiska marknaden, men trots detta finns White Rabbit kvar.

White Rabbit är en mjölk-godis som liknar kola i konsistensen, men smakar vaniljyoghurt. Originalprodukten har funnits i Kina sedan 40-talet och eftersom den var lokal var den mycket billigare än importerat godis och blev snabbt populär. Den är fortfarande den mest populära godissorten i Kina och har en omsättning på ca en halv miljard kronor per år.

Godisarna marknadsfördes länge som ”7 white rabbit motsvarar ett glas mjölk” och med tanke på kinesernas brist på mjölkbaserad kost som smör, yoghurt eller glass var detta ett välsäljande koncept. Under åren har olika variationer av White Rabbit lanserats, allt från jordgubb, yoghurt och choklad till lite mer ovanliga majs, smörplommon och bönor. Det är inte helt ovanligt att man tar en kola och kokar upp i lite vatten för att göra en söt dryck på.

White Rabbit finns att köpa i nästan alla kinesiska matvarubutiker i Sverige och är inte speciellt dyra. Jag föreslår att ni går och provar om ni inte har gjort det. Det är olikt svenskt smågodis, men kan vara en ny favorit.

wr2

I Kina finns de i princip överallt. Så det är bara plocka upp en påse och börja smaska. Kom ihåg att rispappret som omsluter kolan går att äta, det är ingen idé att försöka pilla bort den…


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.