1
Skrivet den 19 februari, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Smakrika Kinesiska Maträtter

Senaste dagarna har det varit sjukt mycket matinlägg på Motkina.se. Men ni verkar ju älska det! Vilket är tur, för det gör vi med. Ibland får vi frågor på vad för något man skall äta om man åker till Kina. Många tror att den ”kinesiska maten” (om man nu skall generalisera) smakar precis som hemma, med andra ord friterade räkor med curry eller sötsur sås samt vårrullar. Enligt oss två rätter som knappt låter smaklökarna arbeta – intetsägande och tråkigt! Så är det inte riktigt med den mat man hittar i Kina.

Jag har därför gjort en lista bestående av rätter som man inte bör missa att äta om man åker till Kina. Några av rätterna har vi skrivit om här på sidan, andra inte.

Nedan kommer ett axplock av Mina favoriträtter från det kinesiska matkulturen. Se det som en start-guide för den som inte vet i vilken ände man ska börja! Enjoy!

 

 

Beijing Roast Duck eller Peking Anka – Nationalrätt – mycket god. I det sidentunna brödet lägger man uppskuren ankfilé, gurka, vårlök och den unika plommonsåsen. Måste smakas!! 

Peking_Duck_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gongbao Jiding – kyckling, jordnötter, grönsaker och chili – äts oftast med ris. Denna rätt gillar alla turister och är en av mina favoriter!

 

Di san xian – en grönsakswok bestående av eggplant, potatis och grön paprika.

 

Chao mian – stekta nudlar, beställ gärna med kyckling, det är gott! Godast är de bredare nudlarna men då måste du säga till, de heter inte ”mian” utan något annat men det brukar gå bra att visa med kroppsspråk att man vill ha det lite bredare nudlarna.

4344746860_0db1f358b5_b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jiaozi – dumplings, kan innehålla både grönsaker och kött. Äts med en lite starkare sås gjord på balsamvinäger, sojasås, chili och vitlök. Ibland får man blanda den själv till så man vill ha den. Läs mer om Jiaozi här.

6756483705_ff6bfbb900_b

 

Hotpot – är som en tunn soppa/fond som man lägger i kött, grönsaker etc för att sedan ta upp och äta. Som en fondu fast man kan äta soppan som du kokar grejerna i också. En traditionell kinesisk rätt som du bör äta! Läs mer om hotpot här.

4119028293_3513eb8e57_b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tangcu paigu – revbensspjäll typ. Gott!

Tangcu paigu
Bildlänk 

 

 

Nudelsoppa – gjort på färska nudlar. Riktigt gott! Bäst att äta i Beijing – finns massa nudelställe just i Beijing där de gör sina nudlar helt själva på plats på sekunden. Yummie! Välj en med biff, det är godast.

3663254470_3e3e187380_o (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jian bing – Kinesisk pannkaka – besöker du Beijing kommer du kommer se små vagnarna där de gör denna så kallade pannkaka. De steker en deg baserad på mestadels ägg, penslar på lite brun sås som är typisk för Beijing, sedan tar de lite chili tillsammans med några salladsblad eller kex, man kan även få ett extraägg i eller annan fyllning. Gott om du vill ha något snabb – jag åt det ofta som frukost. Väl värt de 3 – 5 yuan de kostar.

 

 

Xiang la tu dou si – Friterade små potatis-strån som blir ett stort berg – mycket smaskigt. Som små tunna pommes.

 

 

Tang Cu Li Ji  Friterat fläskkött med sötsur sås – låter som vanlig deep fried pork här hemma men detta är MYCKET godare!

113256085_80683e86e7_z

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seasam och vitlöksinlagd gurka – så sjukt gott. Du hittar det på menybilderna. Min sambo ÄLSKAR detta.

6a00d8341ef22f53ef0120a562eb16970b-500pi

 

 

Broccoli som är ångkokad med vitlök – också sjukt gott (och Jessicas favorit)

Bildlänk

 

Zha jiang mian – välkända Beijing noodles – kinas svar på köttfärsås och spagetti – nudlar med fläskfärs-sås och riven gurka. Jättegott!!

zha jiang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jia Chang Dou Fu – Homestyle tofu. Är du vegetarian är detta en god rätt för dig, men såklart för alla andra också.

How to Order Chinese food

Blidlänk

Såklart finns det tusentals andra rätter men detta var några av mina favoriter och ganska vanliga rätter som man hittar på de många restauranger runt om i Kina. Det är deras motsvarighet på pannbiff, köttbullar och pannkakor. Enjoy!


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.