0
Skrivet den 6 oktober, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Smogen tillbaka i grått Beijing

Beijing har drabbats av en smärre luftkatastrof de senaste dagarna med PM2.5-nivåer uppemot 400 (Världshälsoorganisationen rekommenderar ett dagligt maxvärde om 20); kalla det en försmak av vad vintern har att bjuda på.

Oktober är i normalfallet en behaglig månad med förhållandevis bra luft, då friska vindar och nattligt regn sveper bort den värsta smogen. Detta brott mot regeln rörde upp diskussionen på landets sociala medier, South China Morning Post rapporterar:

“It is very depressing to wake up to this kind of weather, especially on holidays,” one internet user wrote on Sina Weibo. Another said: “October’s supposed to be the best time of year, but even that’s gone now. I wonder how bad it’ll get this winter.”

Regeringen var inte sena att agera, och lovade att till och med nästa år stänga ner och byta ut fyra av Beijings kolkraftverk mot kraftverk drivna på naturgas, rapporterar Reuters. Tidigare i år har andra stora anti-smog planer lanserats från Beijings myndigheter.

Frilansjournalisten Jojje Olsson skriver för Finansliv om luftföroreningarna, och noterar cyniskt:

Men trots satsningarna är jag skeptisk. I Kina är det ofta snack om summor och delmål, som sedan skjuts upp eller ändras om de inte ligger inom räckhåll ett par år senare. Att annonsera ut något med buller och bång är en sak, men att sedan de facto minska utsläppen är något helt annat.

Å visst är det lätt att deppa ihop när ögonen svider, lungorna värker, näsan kliar och utsikten som möter dig under söndagsmorgonen ser ut så här:

Smog. FOTO: BJÖRN DJURBERG

Luften har i åratal varit katastrofalt dålig i Kinas huvudstad. Läs Björn Djurbergs analys “Pekings 30-åriga luftkatastrof” här på VFL.


vflnyheter