1
Skrivet den 21 maj, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Sötpotatis – Hong Shan Yu

På hösten och vintern hittar man rostad sötpotatis i stora delar av Kina, ett oerhört populärt street snack! I Kina kallas de Hong shan yu (烘山芋) och man kan känna lukten av dem på långa vägar. Vid första anblick kan de se oerhört osmakliga ut och är man inte van vid att äta sötpotatis kan doften kännas konstig och unken, men smaken är desto godare. Potatisen är söt och mättande. Dessutom är det nog en av de mer nyttiga snacks man kan hitta på gatan – och du vet definitivt vad det är.

sötpotatis

Man hittar dem oftast i portabla lösningar på cyklar eller vagnar. Där rostas de direkt på gatan och hålls varma ovanpå ugnen, på så sätt vet du att du alltid får varm mat när du behöver den. De är utmärkta att äta rakt upp och ner med en sked. En del gillar skalet, en del slänger skalet, personligen slänger jag skalet eftersom jag inte vet om det är tvättat eller smutsigt. 

Har ni möjlighet att få tag på Sour Cream/Gräddfil/Creme Fraiche är de utsökta med en klick sånt och salt.  De är supergoda att ta med hem, gröpa ur, blanda med smör och grädde och göra sötpotatismos på.

De kostar bara några kuai och är ett utmärkt snack på vägen eller så kan du ta med dem och ha halva middagen klar. Oftast så vägs de och man betalar ca 5-10 kuai styck. Jag föreslår att ni provar om ni inte redan gjort det – tycker ni inte om dem är det ingen större förlust. Förlusten är snarare att inte prova och inte uppleva dem.

sötpotatis


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.