1
Skrivet den 5 mars, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Spädbarn till salu


spädbarn till salu”Spädbarn till Salu” – nu kommer nya uppgifter efter incidenten den 19:e februari när kinesisk polis slog till mot 4 nätverk där man köpte och sålde spädbarn på internet. 1094 misstänkta blev arresterade och i från 27 provinser i Kina har nu 382 barn räddats från familjer som köpt dem och kunnat återförenas med sina riktiga familjer.

Försäljning av barn eller spädbarn är inte någonting nytt i Kina och enligt lagen så är det förbjudet att överge, stjäla eller sälja ett barn – men inte att köpa. I samband med den stora skandalen i augusti förra året när en läkare i Shangxi-provinsen blev påkommen med att ta ifrån familjerna barnen strax efter födseln och därefter förklara att barnen efter en tids sjukdom hade dött och själv sålt vidare barnet, anklagade USA Kina för att inte ens göra minimala ansträngningar för att åtgärda problemet. Nu uppger myndigheterna att de planerar att höja straffen för både föräldrar som säljer sina barn samt köpare.

Just det här fallet började utredas för 6 månader sedan, efter ett tips om ett nätverk med bas i Jiangsu. Det handlar framför allt om att man satt i system att leta upp unga mödrar som inte kan ta hand om barnet på nätet i egenskap som förälder i jakt på barn för privat adoption. I Kina är det nämligen så att om man är för ung för att gifta sig (22 för män och 20 för kvinnor) kan man inte registrera ett barn genom giftermålet. Har man inte möjligheten att muta någon riskerar man att få betala höga böter för sitt oregistrerade barn, vilket målgruppen i just det här fallet inte har. Barnen skall därefter ha sålts vidare för 30000-60000 yuan, medan mödrarna fått en symbolisk betalning samt i vissa fall, betalning för sjukhuskostnader etc.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.