0
Skrivet den 28 augusti, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Spökfestivalen Zhong Yuan Jie

Spökfestivalen (Ibland Hungriga Spökfestivalen) Zhong Yuan Jie firas den sjunde månaden i den kinesiska kalendern. Den firas i norra Kina  den 15e natten på den sjunde månaden och i södra Kina den 14e natten.

Idag firas då Spökfestivalen då spöken och andar framträder. Taoister och Buddhister menar att himlens och helvetets portar öppnas och andarna får återkomma till jorden i en månad. Man firar alla bortgångna andar, inte bara ens egna släktingar. Detta skiljer sig från bland annat Qingming-festivalen där ens egna släktingar och familj firas.

Vanligtvis förbereder man mat att offra, rökelse och att bränna jīnzhǐ, ett slags guldpapper som kallas spökpapper. I vissa delar av landet bränns även papier-mâché figurer av kläder eller smycken för att offra till andar. Vid middagsbordet serveras extra tomma stolar som symbol för att behandla andarna som om de fortfarande levde.

Festligheterna inleds vid solnedgången i tron om att det är då helvetets andar släpps fria. Sedan pågår firandet med middag, offergåvor och att bränna jīnzhǐ och låtsas pengar under natten.

jīnzhǐ

I vissa delar av Kina släpper man ut små pappersbåtar i vattnet två veckor efter festivalen för att guida borttappade andar tillbaka igen. Man vill ogärna ha borttappade andar i sitt hem då det medför olycka och sorg.

 

Det finns några saker att undvika under Spökfestivalen: (egentligen under hela följande månaden)

As the ghosts and the suffering spirits will come out from the hell to visit their homes during the 7th lunar month (the ghost month), many things should be avoided during this month including the ghost day.

1. Häng inte ut tvätten på natten. Andarna kan få för sig att låna kläderna och lämna tillbaka dem med dålig lycka eller sjukdom.

2. Inte simma. Det sägs att onda andar försöker drunkna människor för att återfödas i deras kroppar. Av samma anledning ska man sova med lampan tänd om man är svårt sjuk.

3. Gift dig inte. Det innebär automatisk otur.

4. Plocka inte upp pengar du ser på marken. Det kan vara offrade pengar och du vill inte stå i skuld till en ande.

5. Skända inte offergåvor. Inte peta på andras offergåvor, inte äta från dem och inte ta dem som sina egna.

6. Inte raka benen. Det menas att en kvinnas hår fungerar som skydd för henne.

med flera…. det finns oerhört många sägner om vad man inte får göra. Minst av allt vill man ha kvar andar som inte tar sig tillbaka till himlen eller helvetet.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.