1
Skrivet den 20 oktober, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Lär dig kinesiska på Spotify!


Idag diskuterar vi Spotify, innan vi börjar vill vi tipsa dig som är sugen på att lära dig kinesiska om att hjälp nu finns på tjänsten. Nu kan du nämligen lyssna på ”Learn in your car: Chinese” direkt i din mobil från musiktjänsten Spotify. Perfekt när du sitter och på väg till eller ifrån skola eller jobb!

spotiftySpotify finns ännu inte i Kina (men det går att lyssna på inom landets gränser), detta till trots att flera av Kinas grannländer hakat på Spotify-trenden. 2013 anslöt sig t.ex. Hong Kong, Singapore, Malaysia och Taiwan. Totalt är 58 länder anslutna till Spotify och nätverket har över 40 miljoner registrerade användare.

Det finns två huvudsakliga anledningar till att Spotify ännu inte lanserats i Kina. Först och främst så finns det redan likande nätverk t.ex. Xiami (虾米网) och Baidu (百度),där man både kan ladda ned och lyssna gratis på musik från hela världen när man befinner sig inom Kinas gränser. När det kommer till svensk musik på dessa tjänster, är det naturligtvis lite begränsat, men har ändå lyckats hitta en blandning av Linda Pira och Ted Gärdestad.

Den andra anledningen till att Spotify inte har lanserats i Kina är att kineserna aldrig skulle betala för musik som de likaväl kan få tillgång till gratis. Visserligen så går det att spela Spotify som en gratisversion, men endast i begränsad upplaga. Enligt en nätundersökning gjord av P25, svarade 80 % av de tillfrågade att de “cannot accept music downloading is not free”. Förra året var t.ex. Googles musiktjänst tvungen att stänga ned sin musiktjänst i Kina, på grund av allt för dåliga resultat.

När det kommer till kinesisk musik på Spotify så finns det ju visserligen en del att tillgå från artister som är kända i väst och artister som är mindre kända i väst, men jag upplever att det är svårt att söka och att det egentligen inte finns ett bra system för att hitta musik som inte är traditionell musik. Jag upplever systemet som allt mer korrekt efter 2013 när det kommer till stavning och transkribering av Pinyin etc.

Har ni några Spotifytips med kinesiska artister? Här hittar du t.ex. Wang Feng (汪峰 – 生無所求) och Wanting som vi har musiktipsat om nyligen. 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.