1
Skrivet den 30 oktober, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kineserna spottar och fräser

Många som varit i Kina reagerar i början på att kineserna inte skäms för att spotta eller harkla sig helt oblygt. Spottandet har minskat drastiskt de senaste åren, allt eftersom Kinas storstäder blir mer och mer internationella och åtminstone Beijing har satt böter på offentligt spottande. Dock har många (inklusive mig själv) skräckhistorier om att ha fått spottloskor i håret från någon som spottat från ett fönster, eller folk som harklat sig och spottat på golvet på restaurangens uteservering.

Det finns olika uppfattningar om vart detta beteende kommer från. Dessa förklaringar är säkerligen endast en del av sanningen, men om inte annat kan det vara en liten inblick i harklandets uppkomst.

Kineserna har länge svurit vid sin medicinska tradition och historia. En del av denna medicinhistoriska tro är att en del av kroppens orenligheter kan rensas ut genom munnen. Genom att harkla dig och ”samla” slem och annat oönskat slagg från halsen kan man sedan spotta ut det och därmed rensa systemet.

Eftersom spottande och harklande inte har ansetts ofint (vilket västvärlden har andra åsikter om) har det aldrig varit några sociala konstigheter med att spotta. Kineserna har dock egna regler för vad som är ok och vad som inte är det. Under vissa perioder har spottkoppar använts flitigt. Att spotta inomhus har sällan ansetts ok. Att spotta på folk är naturligtvis inte ok.

En rolig anekdot (dock osäker på om den är sann) är att det var en fråga på körkortsprovet som löd:

Om du kör bil och måste spotta, vad gör du?

  • Spotta på golvet
  • Spotta i en näsduk och släng den vid ett senare tillfälle
  • Spotta ut genom fönstret
  • Du får inte spotta i bilen

Vilket är rätt?

En andra teori är att det är den dåliga luften i storstäderna, sandstormar i stora delar av Kina och det faktum att kineserna röker väldigt mycket har lett till att många medelålders har fått bronkit. Oavsett bronkit eller inte, så vet de som spenderat längre perioder i Shanghai, Beijing eller Chongqing att både saliv, snor och svett får en härligt grå ton efter några veckor. Inte konstigt att man vill få ut det ur systemet vid tillfälle.

Sedan kan man påpeka att det ligger i kinesernas gener att desto högre och grövre man gör saker, desto manligare. Så, det är bara börja öva så ni kan slå de kinesiska gubbarna i parken när ni slår er ner för en runda mahjong. Harkla på. Men försök komma ihåg att hålla igen när ni sätter fot i Sverige igen…


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.