0
Skrivet den 18 september, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Staden vid Sidenvägen


I lördags öppnade utställningen ”Staden vid Sidenvägen” i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Utställningen handlar om den kinesiska miljonstaden Luoyang under Tangdynastin (618–907 e Kr). Motkina var på plats när det öppnade och fick möjlighet att intervju samordnaren (se klippet) men också besöka utställningen och gå den guidade turen på ca 1 timme.

staden vid sidenvägen staden vid sidenvägen

Utställningen är intressant av flera anledningar. Under Tang-dynastin var Luoyang en central handelsplats – intressant är att flera föremål som har tros komma från Luoyang har hittats i vikingagravar i Sverige. Utställningen är dessutom intressant då dessa 1500 år gamla föremål, samtidigt som vår Birka, och  Kinas enda kvinnliga kejsare, Wu Zetain, har fått komma till Sverige – det är första och möjligtvis sista gången de lämnar Kina.

På frågan varför Sverige fått denna ära, när det finns så många andra museum som säkert gladeligen tagit emot dem, British Museum till exempel, har guiden inte riktigt något bra svar. Han menar på att vi har ett utbyte med Kina där denna utställning ingår. Kinesiska utsända har varit på plats och översett hela uppställningen av objekten för att se till att de hanteras ordentligt.

Skärmklipp1Utställningen har satts upp i Bergsrummet, en ovanligt spännande och imponerande miljö. Det känns som att man kliver tillbaka i tiden, in i gravtomber eller skattkammare. Ljuset är dovt och det klingar stämningsfullt i bakgrunden hela tiden. Vi inleder med att få se de bitar kinesiskt siden som funnits i en grav i Birka. På så sätt går vi som svenskar in med förankringen från vår egen historia, och det otroliga handelsnätverk som Sidenvägen var. Utställningen går igenom staden Luoyang, dess byggnader, dess viktiga figurer, handelsmän och dess olika roller i samhället. Visst fokus på kvinnorna i samhället, då det är en av få tider då kvinnan var likställd mannen. Man kliver sedan in till Wu Zetian och lär sig mer om hennes liv och maktspel för att behålla sin plats som Kinas kejsarinna. En av höjdpunkterna är en guldplatta som Wu Zetian beställt som offergåva och sedan hittats mer än 1000 år senare av en bonde.

Blandat med dessa fantastiska föremål och historier finns interaktiva inslag som ger besökaren en känsla för kinesisk kultur och inbjuder till dåtida sminkning, kalligrafi med mera.

Det som är mest fascinerande är det faktum att allt på utställningen är så välbevarat! En väggmålning har tagits med och finns utställd i sitt original, krukor, porslin och statyer som ser betydligt mer välbehållna ut än vad vi är vana vid att se 1500-åriga objekt att vara. Om man jämför med att se vikingaobjekt, så tänker vi oss enkla mynt eller halva brynjor. Här är allt i fantastiskt skick.

Utställningen ”Staden vid Sidenvägen” är väl värd ett besök. Det är svårt att inte imponeras av de fantastiska föremålen och samtidigt svårt att greppa dess betydelse och ålder. Om inte annat får man lära sig massor om kinesisk historia och vad vissa anser vara Kinas mest imponerande dynasti!

Utställningen pågår fram till 28 februari 2016. Läs mer om utställningen här!


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.