0
Skrivet den 17 februari, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Under kinesiska nyåret stänger halva Kina ner

För några veckor sedan hade jag tankar på att beställa lite kinaprylar på Alibaba. Jag surfade in på hemsidan och la ut en förfrågan vad det skulle kosta för prylarna inklusive frakt. Det är alltid viktigt att fråga om priset just inklusive frakt, då frakten många gånger kan bli dyrare än prylarna. Jag får några svar på mailen hur mycket det kostar och i några av svaren meddelade de även att jag skulle skynda mig med beställningen då det snart är kinesiskt nyår. Detta innebar att fabriken stängde ner.

För den som inte har så mycket kännedom om just Kina kan det kännas konstigt att fabriken stänger ner på grund av nyår, eller rättare sagt större delen av Kina tar ledigt och nästan allt stänger! I alla fall tyckte jag detta första gången jag fick kontakt med Kina. Just det här med långledighet är inget Kineser är vana vid, förutom under just kinesiska nyåret. Större delen av Kina försöker därför besöka till nära och kära som bor långt bort. Detta innebär även att största delen av Kinas befolkning åker kors och tvärs, med bussar, bil, tåg, flyg, etc för att komma fram. Inte nog med det, förseningar och överfulla transportmedel är snarare en regel än ett undantag, tyvärr.

Den svenska julledigheten innebär också trafikköer och förseningar, men Kina spelar i en helt annan liga. När jag reste runt under det kinesiska nyåret 2010 hoppade vi på ett tåg söder ut. Ordet kaos är milt uttryckt. Som svensk är man vad vid ganska lugna tågturer där alla sitter tysta på sin plats. Någon gång går någon förbi för att gå till kiosken eller toaletten. Denna tågtur såg inte riktigt ut så.

P1000849

Här hade inte alla hoppat på som skulle på tåget.

För att maximera antalet personer på tåget fanns det olika biljetter, likt Sverige. Det som man kanske inte är van vid på ett 12 timmarståg är ståplatser. Det var folk överallt som både låg och satt på golven. Någon hade även med sig en egen minipall. Efter ett tag när jag verkligen inte kunde hålla mig längre, märkte jag att det även satt folk i handfatet och inne på toaletten!

Vad som hände mer på den resan är en annan historia men jag kan berätta under resan satt vi och spelade kort med några kineser. Efter någon minut fick vi publik och snart var halva tåget samlat runt oss i vår vagn. För hur vanligt var det att några utlänningar satt på ett tåg och spelade kort MED andra KINESER? Utan att då kunna ett ord kinesiska förklarade vi hur man spelade ett svenskt kortspel och när man inte kunde lägga skulle alla säga pass. Och pass sa både vi och våra nyfunna kinesiska vänner. Efter någon timma fick vi dock sluta spela kort eftersom halva vagnen skulle vara med, lägga sig i vårt kortspel och spela med oss. Det blev smått kaos!

Har du varit och rest runt i Kina under det kinesiska nyåret? Berätta för oss om dina upplevelser!


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.