0
Skrivet den 27 oktober, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Dagstidning drar tillbaka stöd för gripen reporter

Efter att statliga tv-stationen CCTV igår visat hur den gripne reportern Chen Yongzhou i förhör med polis erkände att han tagit mutor, har dagstidningen New Express dragit tillbaka sitt stöd för den anställde.

Chen Yongzhou greps av polis efter att han rapporterat om oegentligheter på statsägda företaget Zoomlion. Företaget är baserat i staden Changsha och polisen som grep Chen var från samma stad. Men gripandet skedde i Chens hemstad Guangzhou vilket innebär att polisen agerade långt utanför sin jurisdiktion.

New Express ställde sig genast bakom sin reporter i trots mot myndigheterna. De publicerade en ledare där de uppmanade polisen att släppa Chen (VFL, 23 oktober) och skrev att de granskat Chens artiklar utan att finna några allvarliga felaktigheter. Efter erkännandet drar tidningen nu alltså tillbaka stödet. På förstasidan av söndagsupplagan ber tidningen om ursäkt för att ha stöttat sin reporter och säger sig ha lärt en läxa, skriver The Guardian.

Chen är fortfarande under utredning och har inte dömts för något brott. Det har blivit vanligt att statlig tv på detta sätt sänder erkännanden från misstänkta personer efter kontroversiella gripanden, senast efter gripandet av mikrobloggaren Charles Xue (VFL, 29 augusti).

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter