1
Skrivet den 12 december, 2013 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Stora kinesiska ögon

5242094954_0b8515b491En klassisk stereotyp (kanske inte så politiskt korrekt längre) är att kineser inte har ögon, bara sneda skåror. Precis innan jag flyttade till Kina för 13 år sen så retades barnen i min svenska skola i Göteborg och sa att jag fick akta mig så jag inte fick sneda kinesiska ögon när jag flyttade. Så sprang barnen runt och drog i tinningarna för att efterlikna ”kineser” och skrattade.

När jag kom till Kina så sa barnen i min amerikanska skola i Shanghai ”vilka stora ögon du har” och drog upp ögonlocket med tummen och pekfingret för att efterlikna mig. Tänk va världen kan se olika ut. Och tänk så olika ideal vi har om hur vi ser ut.

När jag och min bästa vän Petra bodde i Beijing så tittade kineserna på Petra och sa något i stilen av: tade mei yanjing= hon har vackra ögon. Det ska nämnas att Petra har stora, runda blå ögon med långa ögonfransar – som en svensk docka. Det mer märkliga var när de sa mei jian, vilket jag skulle översatt till ”vackra ögonlock”. De kallade henne gärna mei jian när de pratade om henne på kinesiska. Det är oklart om jag borde varit svartsjuk eller inte. Oavsett så var det ingenting som störde oss speciellt mycket, men var ofta påtagligt.

De kallade henne Mei Jian

Kinesiska unga kvinnor är idag besatta av att ha stora ”västerländska” ögon hellre än sina ”små” kinesiska ögon. Det här är ytterligare en del av Kinas västerfiering och skönhets ideal. Jag har tidigare skrivit skönhetsideal i inlägget om vit hy. Kineserna skapar sig större ögon, dels genom att sminka dem större med pennor och skuggor, sätta i färgade linser och lösögonfransar som heter duga. Men de använder ”ögonlockslim” – ett slags hudvänligt lim som inte är helt olikt det lim man använder till lösögonfransar. Det stryks lätt på ögonlocket och när du öppnar ögat kommer ögonlocket fastna och ”öppna upp” ögat. Det är precis lika obehagligt som det låter. Ögonen vattnas för man inte kan blinka ordentligt. Har man inte tillgång till lim tipsar bloggar och tidningar från Kina om att använda dubbelhäftande tejp. Vill man utforska detta på egen hand (vi tar inga ansvar för ögonlock, ögonfransar som fastnar eller eventuella smärtor) så finns det gott om youtube klipp som guidar en igenom proceduren. Är du intresserad finns det ännu fler youtube klipp om hur du sminkar ögonen större med vitt, svart och skuggor på rätt ställen. Om inte annat kan det vara intressant att se hur stor skillnad smink och lite lim faktiskt kan göra. ”Vill man vara fin får man lida pin” – eller vad säger man? 6960486322_e5e8d17a87

Den extrema trenden som slagit igenom senaste decenniet är att operera ögonen för att göra dem större. Operationen kallas Double eyelid surgery. Man vill framför allt åt vecket i ögonlocket och runda stora ögon. Det är en kraftigt växande industri och har blivit den vanligaste formen av plastikoperationer i Kina. En operation går på ca 20 000 kr, tar 20 minuter per öga och har läkt på några veckor. Det är allt vanligare att det görs bland flickor i tonåren för att ärren ska bli mindre synligare, man ska uppfatta henne som ”storögd” redan från tidig ålder och det ska vara mindre uppenbart att hon opererat sig. Rykten gick ett tag att flickor fick ledigt från skolan för att återhämta sig från operationen, men jag vet inte hur mycket sanning som ligger i det. Operationen anses vara relativt riskfri, men det finns naturligtvis alltid risker förknippade med att genomgå operation och att operera i ansiktet. Fenomenet är även vanligt i Sydkorea, där mammor menar att deras döttrar konkurrerar på skönhet och drar fördelar av att operera ögonen.

Som kommentar vill jag nämna att den näst vanligaste skönhetsoperationen är näsryggen. Men då för att den ska bli tydligare och högre – dvs motsatsen från vad vi i väst gör med våra näsor när vi minskar näsan och gör den mindre framträdande.

Vad har ni för erfarenheter av kinesiska ögon och denna trend på uppgång?


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.