0
Skrivet den 18 oktober, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Studenter rekryterade för att spela poliser

Närmare tusentalet studenter i Guizhous provinshuvudstad Guiyang har genom mellanhänder rekryterats av lokala byggbolag och myndigheter för att klä ut sig till poliser och säkerhetspersonal för att upprätthålla ordningen vid kontroversiella rivningsprojekt.

Studenterna har rekryterats på universiteten och yrkesskolorna och lockats av löner på omkring 80 yuan per halvdag, för att sedan bussas iväg till rivningsplatsen och tilldelas SWAT-uniformer och kamouflage-kläder.

En student berättar:

“Extraknäck för universitetsstudenter handlar i vanliga fall om att dela ut reklam, försäljning eller “säkerhetsarbete”. Vad gäller de två förstnämnda så behöver man oftast jobba nio timmar och tjänar bara 60 yuan. Vad gäller “säkerhetsarbete” så handlar det bara om att stå still (eller sitta ner under ett träd), och ändå så tjänar man 80 yuan, minst.”

Studenten berättar att de inte fått någon som helst träning, och att den ansvarige på plats ibland sagt åt dem att om några våldsamheter skulle inträffa, så skulle studenterna inte delta. Enligt uppgifter till kinesiska medier ska detta ha pågått i månader, när lokala byggbolag behöver extra muskelkraft vid rivningsprojekt (som ofta är mycket känsliga i Kina, och kan leda till konflikt).

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i inhemsk media, och statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att tre tjänstemän, inklusive den lokala partisekreteraren, har fått sparken. Läs hela artikeln från Xinhua här (kinesiska).

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter