1
Skrivet den 18 april, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Svartlistning av kinesiska turister

kinesiska turister

Kinesiska turister syns mer och mer världen över. Den kinesiska medelklassen ökar och därav ökar även kinesiska utlandsresor med turiständamål. Kineser är idag den etniska grupp som turistar allra mest, men också den grupp som spenderar mest pengar under resan. Det syns inte minst i den svenska statistiken där statistiken talar för att allt fler kineser väljer att turista i Sverige.

Kina planerar nu att svartlista kineser som uppför sig illa vid utlandsresor, rapporterar AFP. Svartlistningen planeras vara registrerad i två års tid för de kineser som uppför sig oanständigt vid utlandsresa genom att t.ex. bete sig störande i kollektivtrafiken, förstöra omgivningen, bryta mot lokala lagar och ägna sig åt ”pornografiska aktiviteter”, enligt Yle Nyheter. Det här är inte första gången Peking försöker ta till åtgärder för att medborgarna skall sköta sig utomlands, och det hör nu mer till regel att ordningsregler utfärdas vid t.ex. Golden Week i oktober, för att försöka undvika spänningar i regionen.

Svartlistningen är till följd av flera incidenter som ägt rum under de senaste veckorna och väckt mycket uppmärksamhet i regionen. Bland annat har det rapporterats om kinesiska turister i Thailand som har torkat underkläder på en flygplats, sparkat på en tempelklocka och bajsat offentligt. Det har även rapporterats om kinesiska turister som har öppnat branddörrar före eller efter landning samt en kinesisk turist som på ett AirAsia plan kastat hett vatten i en flygvärdinnas ansikte då hen tyckte att servicen var för dålig.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.