0
Skrivet den 12 augusti, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Svensk pjäs gör succé i Beijing

Xinhua rapporterar idag om uppsättningen av den svenska pjäsen En natt i Februari av Staffan Göthe. Pjäsen är speciell då den utgår från barns perspektiv samtidigt som den fortfarande tilltalar vuxna och öppnar upp för samtal och lek. Något för alla med andra ord.

Vi tycker det är roligt med lite uppmärksamhet på Sverige i Kina. Det är tredje gången pjäsen ställs upp i Kina och produceras av Maja-Stina Wang som även översatt den från svenska till kinesiska. Tidigare har hon satt upp den i Shanghai, vilket SwedenAbroad har skrivit om här.

2014081209420476754Det är intressant att sätta upp den här sortens pjäs i Kina, ett land där barn ofta inte tillfrågas om åsikter eller tankar. Maja-Stina kommenterar detta i Xinhua och säger att ”Som vuxna glömmer vi att barn också är små vuxna, men du har ofta inget sätt att lösa sina problem på. De har inte möjligheten att hoppa av skolan bara för att lärarna är orättvisa eller de blir mobbade”.

Maja-Stina skriver själv på sin Facebook-sida:

”Några av de minsta barnen skrattar åt tanken på att en pojke ska rymma hemifrån och lifta med en knasig lastbilschaufför. Det brukar de göra, säger skådespelaren/producenten Maja-Stina, som översatt pjäsen och regisserade Kinapremiären av den för fyra år sedan. De vuxna brukar gråta, för de förstår varför pojken rymmer.
Och när pojken rymmer tittar jag ut över publiken, och jag ser några av de vuxna längst bak stirra rakt ner i golvet. Volontärer, hallickar, prostituerade. Det ser ut som att de gråter.
I Kina. Där man inte gråter.”

Spännande att ställa svenska ideal om barns lika värde som vuxna på en kinesisk scen. Ännu mer spännande när det når förstasidan på Xinhua, Kinas officiella nyhetsbyrå.

Har någon sätt eller hört något om uppsättningen i Shanghai eller Beijing? Vi vill gärna höra mer!,

http://english.cntv.cn/2014/08/12/VIDE1407782636890385.shtml

 

http://news.xinhuanet.com/english/video/2014-08/12/c_133550345.htm


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.