1
Skrivet den 20 december, 2013 av Louise Granath i Blogg
 
 

Sverige vs Schweiz i Kina

Visst händer det väl oss svenskar ibland, när vi är ute och reser att människor blandar ihop Sverige och Schweiz, men aldrig händer det nog så ofta som i Kina. Varför har då kineserna så svårt att hålla isär Sverige och Schweiz?

Sverige vs SchweizSverige vs SchweizPå kinesiska heter Sverige 瑞典(Ruidian) och Schweiz 瑞士 (Ruishi), tecknet 瑞(Rui) som betyder lovande/gynnsam är ett oanvändbart tecken på så sätt det främst används i namn och extremt sällan i andra sammanhang. Man får ju ändå ge kineserna att när vi ”utlänningar” med vår halvtaskiga kinesiska ska berätta vart vi kommer ifrån så är det inte helt konstigt att vi kan uppfattas säga 瑞士 istället för 瑞典, så det relativt lika uttalet skulle absolut kunna vara en anledning till varför vi med jämna mellanrum för beröm för våra klockor. En annan anledning skulle kunna vara att vissa kineser inte alls vet att Sverige och Schweiz är två olika länder.

Oavsett vad anledningen än må vara så tog det svenska konsulatet och det schweiziska konsulatet i Shanghai saken i egna händer tidigare under hösten och initierade en Sverige-Schweiz kampanj där kineser välkomnades att tävla med egna bidrag som på ett kreativt sätt skulle presentera skillnaderna mellan Sverige och Schweiz. Juryn mottog fler än 200 bidrag och i förra veckan presenterades vinnaren. Den vinnande informationsfilmen är på kinesiska men även ni som inte pratar kinesiska kommer kunna förstå det mesta i videopresentationen!


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.