0
Skrivet den 9 maj, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Planer på tåg mellan Kina och Världen

South China Morning Post, The Guardian och flera andra nyhetsbyråer gick idag ut med nyheten att Kinas planer på tåg mellan Beijing och USA är på gång. Först genom Sibirien, genom en tunnel som måste byggas ut mellan Ryssland och Alaska och sedan ner längst med kusten, via Kanada. Totalt ska resan täcka 1 300 mil (Göteborg-Stockholm 21 gånger) och ta 2 dagar. Hastigheten 340 km/h, är något snabbare än SJ 2000 s 200 km/h och de vanliga höghastighetstågen som brukar ligga på ca 300 km/h.

Enligt Beijing Times så planeras ytterligare tre liknande linjer:

England – Frankrike – Tyskland – Polen – Vitryssland – Ryssland – Kazakhstan – Kina

Urumqi – Kazakhstan – Turkmenistan – Iran – Turkiet – Tyskland

Kunming – Singapore

Diskussioner om de nya linjerna har varit i cirkulation sedan 2010, antagligen ännu längre tillbaka. 2010 sades det att tågen mellan Kina-Singapore och Kina-Tyskland skulle vara på plats 2020, men det är viktigt att komma ihåg att det är massiva internationella projekt och många aktörer som ska vara med och tycka. Inte för att tala om alla gränsbevakningar och olika administrationer som blir delaktiga i kalaset. Det som är ovanligt i sammanhanget ”internationell transport” är att Kina har erbjudit sig att ta på sig hela notan för kalaset, vilket rapporterades redan 2011. Det finns naturligtvis stora fördelar för Kina att kunna bemanna hela sträckan, både för turism och godsfrakt, när de äger hela sträckan.

Läs vidare:
http://www.popsci.com/science/article/2010-03/china-plans-beijing-london-high-speed-rail-link
http://www.popsci.com/technology/article/2011-06/chinas-international-high-speed-rail-network-begins-take-shape-asia
http://www.scmp.com/news/china/article/1508118/china-considering-building-high-speed-rail-line-beijing-united-states


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.