1
Skrivet den 13 augusti, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Made in China: Tandborsten

TandborstenDen första tandborsten tillverkades sannolikt i Kina någon gång från år 1498, tandborsten som på den tiden bestod av svinborst som satt på ett handtag av bambu eller ben uppmärksammades i i Europa och Frankrike först år 1560 då de först tandborstarna troligen tagits med hem av handelsresande till Kina.

Idag ligger världens tandborsthuvudstad i Kina, Jiangsu-provinsen och heter Yangzhou (inte långt från Zhejiang-provinsen och strumpstaden). Det sägs att cirka 80 procent av världens tandborstar, eller tre miljarder tandborstar per år, tillverkas i Yangzhou och stadens tandborstföretag har tillsammans över 300 patent som har med tandborsttillverkning att göra.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.