2
Skrivet den 20 mars, 2015 av Catherine Keith i Blogg
 
 

Tatueringar i Kina

freakink6Trots att jag kommer från USA har jag konstigt nog skaffat mina två tatueringar i Kina och Hongkong. I höstas bestämde min pojkvän, vår kompis och jag oss att vi ville gå just den kvällen för att skaffa tatueringar. Jag orkade inte googla olika ställen, utan gick direkt till en tatueringsstudio som jag hade sett en skylt för och uppmärksammat eftersom när jag bodde i södra Kina såg jag aldrig en enda tatueringsstudio. Där träffade vi Queenie, Shane, och Milkshake.

Idag gick jag tillbaka för att prata med dem om tatueringskulturen i Kina.
För tre år sedan grundade Queenie, 26, och Shane, 23, Freakink Tattoo i centrala Shanghai tillsammans med en annan kompis. Queenie började rita när hon var bara fyra år gammal i hennes och Shanes hemstad, Chongqing, och det var hennes passion för ritning som gjorde henne så intresserad av tatueringar för några år sedan, efter att ha lärt känna många vänner som var inblandade i tatuering motkultur. Hon fick sin första tatuering för tre år sedan, samma år som de grundade studion. Hennes första tatuering var ett kors på armen. (“Är du kristen?” “Nej. Jag tycker bara att det ser bra ut.”) Nu har hon fått fyra tatueringar, och Shane femton.

freakink5I studion bor två små kreatur: en skäggagam (en sorts ödla) och en tarantelspindel. Skäggagamen heter Milkshake och var en stor hit i november när vi var där. Queenie har också två hundar som ofta dyker upp i hennes Instagram-bilder. Jag frågar Queenie om flera av hennes vänner som äger tatueringsstudior också har djur och hon säger ja. Är husdjur en del av tatueringskulturen? “Kanske.” Men av de djur som finns, enligt Queenie, är ormar och hundar de populäraste.

I västvärlden ser vi ofta folk som går runt med tatueringar med kinesiska tecken, men de brukar inte veta vad det betyder. Här i Shanghai har Queenie och Shane också haft utlänningar som kommer in och vill få sådana. Det roligaste Queenie har varit med om var någon som ville få 鸡 (kyckling), men det har funnits flera som hon inte tackat nej till att genomföra. När jag berättar om någon jag träffat som har 老师 (lärare) på armen tyckte hon att det var jättekonstigt och roligt. Däremot så var Shanes första tatuering en lång fras på engelska, vilket han inte talar.

DSC_0131

Det är ungefär 50/50 när det gäller deras kunder: 50% kineser, 50% utlänningar. I allmänhet, när kineser kommer in och vill få tatueringar vill de ofta se på olika designer som artisterna har producerat och välja något de tycker ser cool ut, men många utlänningar kommer in med en bestämd idé. De kinesiska kunderna (och förmodligen också de utländska) är väldigt unga; det finns en 53-årig man som kommer ibland, men han är den äldsta kunden de har någonsin haft. Queenie menar att de populäraste tatueringar bland kineser är zodiacdjur, blommor, old-school tigrar och drakar, och… skateboards.

På väggen hänger det sju färgglada skateboard. Queenie började åka skateboard för ett år sedan. En stor del av hennes kompisar–de kompisarna som har tatueringar–åker skateboard. Medans vi pratar spelas en Missy Elliott låt som jag kanske inte hört på nästan 10 år. Queenie säger att hon brukar lyssna på amerikansk/brittisk musik och inte kinesisk. Shane har på sig en Metallica tröja och ja, han lyssnar faktiskt på bandet.

Tatueringar i Kina har blivit mycket mer vanliga under de sista 20 åren, men det är fortfarande inte speciellt vanligt att se runt omkring, speciellt inte på tjejer. Men för Queenie är det inte jobbigt eller krångligt att leva som en tatuerad kvinna i Kina. Hennes familj (och Shanes också) är helt stödjande. Om övriga personer tänker oartiga saker så säger de det inte i alla fall. Men oavsett, Queenie bryr sig inte. Hon tycker det är häftigt och kul att vara med i Kinas tatueringskultur, skateboarden, djuren, och allt vad det innebär.freakink2


Catherine Keith