1
Skrivet den 22 april, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Att åka Taxi i Kina

taxiDet här med att åka taxi i Kinas storstäder är ofta ett nödvändigt ont. I Shanghai och Beijing och andra storstäder så rekommenderar jag att använda tunnelbanan i den utsträckning du kan, eller buss om du känner dig bekväm med det. Det är nästan alltid snabbare, smidigare och billigare, men ibland orkar man inte trängas, ibland går inte kollektivtrafiken som man vill och ibland är det så himla varmt att man behöver AC. Då är till och med taxi i Kinas storstäder ett bättre alternativ.

Att hitta var du ska

Många kinesiska taxichaufförer kan inte engelska och många hittar inte överallt. Mest förvånande kanske är att många i Kina inte kan läsa kartor, så det hjälper inte att du slänger fram turistkartan till dem!

I den utsträckning det går bör du ha med kort med adressen på. Alla hotell kan hjälpa till med det här om du vet vart du vill åka. Men nästan alla butiker, restauranger etc har visitkort som bör sparas.  I slutet på en vecka kan man ha ett 50tal kort med sig från olika ställen. Be om visitkort överallt! Vanligt är då att chauffören ringer upp, får beskrivning på kinesiska och problemet löser sig.

Vill du till någon liten restaurang eller bakgata, gå då och hämta visitkort från en närliggande gata, hotell eller större restaurang. Chansen att taxin vet vart du ska blir större!

Tips: Även hotell du inte bor på brukar vara behjälpliga. Var trevlig, gå in på hotellet och be om hjälp. Då kan de ofta hjälpa till med att fixa fram taxin också.

Tips: Be att få låna penna och skriv ner på svenska på kortet vad kortet går till. Med 50 kort på fickan och kinesiska karaktärer på alla blir det svårt att komma ihåg. Jag lovar!

Det går inte alltid att få tag på taxi

Tänk på att det kan vara jättesvårt att få tag på taxi i Kina när det regnar till exempel, samt sena eftermiddagar när det är rusningstrafik. Överlag så är det även svårare på söndagar, då en del taxichaufförer är lediga. Dessutom är många andra kineser lediga och gör att det ändå är svårt att ta taxi.

I Shanghai och Beijing är det allt vanligare att taxi inte vill ta körningar på taxameter för turister och istället vill köra svart för en fast kostnad, framför allt från och till kända turistmål. Den kostnaden är ofta tre eller fyra (eller fler) gånger dyrare än att åka på taxameter. Myndigheterna försöker arbeta bort det, men det är fortfarande ett problem.

Tips: Fråga på hotellet vilka taxi-appar som används i staden du är i. En del av dem är väldigt bra och kan vara till stor hjälp om man kan planera lite. Uber dyker upp i allt fler städer och många av apparna finns på engelska.

Scams i taxin

Det finns tyvärr en risk för att åka på tråkigheter när man åker taxi. Det finns flera historier om taxichaufförer som kör kraftiga omvägar, ”inte hittar” eller åker någon helt annanstans, säger att det är du som beställt resan dit och sedan slänger ut dig. Rapporter om hot och våld är dock inte så vanligt. Försök vara kall och bestämd och berätta igen och igen att du vill någon annanstans. Även här är det underlättande att ha kort med adressen.

Desto vanligare är i såna fall att taxichauffören i Kina kör som en galning, är berusad eller i enstaka fall påverkad. Var inte rädd för att kliva ur taxin och försöka ta en ny. Det är bättre att vara på säkra sidan. Trots att det är förbjudet att dricka påverkad så hålls det tyvärr inte så hårt på det.

Om osäker se till att anteckna numret på chaufförens legitimation så att denne ser det, då kan du lätt ringa in till taxibolaget och berätta om vad som har hänt. På detta sätt har du även möjlighet att försöka få tag i borttappade grejer, då taxibolaget kan spåra vilken taxi du var i.

Bra-att-ha fraser för alla!

发票 (Fa piao) (Vill man ha om man vill vinna kvitto-lotter)

Kvitto

请慢一点 (Qǐng màn yīdiǎn)

Sakta ner!

停停 (Tíng tíng)

Stanna!

一直走 (yìzhí zǒu)

Rakt fram

左转 (zuǒ zhuǎn)

Sväng vänster

右转 (yòu zhuǎn)

Sväng höger

等待 (Děng dài)

Vänta


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.