0
Skrivet den 20 april, 2014 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Teägg – 茶叶蛋


Idag vill jag slå ett slag för Kinas teägg eller 茶叶蛋 (Cháyè dàn) som de kallas på kinesiska.

File:Tea egg 05.JPGI Kina är teäggen vanliga som snacks eller till frukost. Teäggen är sedan tidigare förkokta och läggs sedan i vatten med te och soja för att koka och få den krackliga bruna nyansen som kännetecknar teägg. Innan de läggs i för andra gången ska man slå med ett hårt föremål t. ex e vanlig kniv, på utan att låta skalet gå sönder helt. Teägg finns i många smaker. Det får man genom att justera smaken på den blandning äggen ligger i genom att t.ex. Låta äggen ligga i en kryddigare blandning. En krydda som är väldigt vanlig är den kinesiska fem-krydd pulvret I denna krydda ingår Sichuan peppar, stjärnanis, fänkålsfrö, nejlika och kanel. Om du skulle vilja ha den extra kryddig eller få en starkare smak kan du låta ägget ligga i flera timmar för att få mer smak och färg. Du kan även låta ägget ligga och småkoka i 20 minuter och sedan sätta in ägget med blandningen i kylen under några dagar för marinering. Ju längre ägget kokar desto mer färg och smak får ägget. Teäggen kommer ursprungligen från Kina, men har spridit sig internationellt och finns nu i flera olika varianter runt om i Asien. De finns att hitta i bland annat i Taiwan, Hong Kong, Malaysia och Indonesien. I Indonesien kallas teäggen för Telur pindang, men kokas istället för i ett bad av svarta Teklas i schalottenlök.

Ovan hittar du en video på hur du steg för steg gör dina egna teägg. Tänk på att 1/2 cup ca 1.2 dl.


Sofia Staffas