0
Skrivet den 8 mars, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Tebollen som blev en vacker blomma


När jag var yngre brukade jag och min Mamma resa till olika spännande länder tillsammans. Vi älskar att besöka lokala marknader, äta spännande mat och åka till platser där lokalbefolkningen rör sig. Bland de första gångerna jag och Mamma var i Kina gick vi på en mindre gata där små butiker fanns på var sida om oss. På denna lilla gata kunde du hitta allt som du behövde – restauranger, kläder, teknikprylar, smycken. Ja allt, the chinese way. Vi gick förbi små tebutiker här och var och bestämde oss för att köpa hem lite te.

Vi gick in i en tebutik. Vi luktade, kände och smakade på te. Efter ett tag visade butiksägaren oss en teboll. Han lade tebollen i varmt vatten, efter några minuter hade tebollen blivit en vacker blomma. Idag har har även tebollarna börjat säljas i välsorterade tebutiker även här hemma i Sverige till hutlösa priser, inte konstigt med tanke på att det även känns dyrt för en svensk att köpa dessa tebollar i Kina. Men det har sin förklaring, oftast är dessa tebollar tillverkade för hand genom torkat te (ofta väldigt exklusivt te) & torkade blommor som binds ihop med bomullstråd tillsammans.

På engelska kallas tebollarna ofta för flowering tea, blooming tea, blossoming tea eller artisan tea. På mandarin kallas det för gongyicha. Vissa menar att beroende på hur blomman ser ut när det utvecklas, har det olika betydelse såsom familjelycka, äkta kärlek osv.

Det bästa sättet att brygga teet är att lägga en boll i en genomskinlig kanna gjord av glas, alternativt ett högt glas för att kunna se hur bollen utvecklar sig till en blomma. Temperaturen skall ligga mellan 75-80 grader, främst om de är grönt te, som även är det vanligaste. Låt bollen ligga i det varma vattnet några minuter och se hur den utvecklas. Teet smakar milt och en boll kan användas för flera bryggningar.

 

Vill ni se hur teet utvecklar sig på riktigt, kolla på filmen ovan.

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.