0
Skrivet den 3 juni, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Tianzifang

8223193506_63523758dc_zAv alla favoriter man kan ha i Shanghai vill jag tipsa om min personliga favorit. Tianzifang. Namnet Tianzifang kommer från Tian Zifang, en av Kinas äldst kända konstnärer. Men ”fang” har bytts från fang 方 till fang 坊, som betyder workshop/mill. Fyndigt och passande.

Det är ett litet, gammalt bostadsområde på Taikang Road i French Consession som har gjorts om på början av 2000-talet.
Byggnaderna är från 20- och 30-talet, väldigt likt Xintiandi, men mindre, myisgare och trängre. Idag finns det 29 konstbutiker, 58 gallerin, 65 antikvitetsbutiker och en hel del små cafén, barer och tehus. Trots att det inte är så stort kan man promenera runt här en hel dag, titta, träffa människor och bara njuta. Kom ihåg att detta är något av en turistattraktion, även om de flesta turister inte hittar hit. Det innebär att allt är lite dyrare än vad man är van vid i Shanghai.

8223148732_0caef380f3_zDe små husen kallas Shikumen, så kallade sten-dörrshus. De är ofattbart charmiga att vandra runt bland och är man inte intresserad av att vandra runt i butiker kan jag faktiskt rekommendera att bara knalla runt, titta på arkitekturen och njuta. Det är något av en magisk atmosfär.

Det som bara adderar till magin är att folk fortfarande bor här. Tittar man upp bland kablar, elledningar och tak så kommer du se tvätt, en gammal tant som tittar ner eller en katt som övervakar ovanifrån. Området är alltså inte helt kommersialiserat. Och kommer du hit innan butikerna öppnat så lär du se både en och två gamla kineser som spatserar i sina pyjamaser.

Men när du väl är där har jag två tips:

Rambler
En liten juice-bar med smoothies, juice och cocktails. Inte ens ett halvt hål-i-väggen, det här är en bar-i-väggen. Men det är precis vad man behöver när det är 35 grader i Shanghai en majdag.
No. 25 Lane 155 Jianguo Zhong Lu 建国中路155弄25号

More than Toilet
Ja, det här är inte för alla. Men det är på riktigt en restaurang med temat: Toalett. All tänkbar kiss- och bajshumor man kan föreställa sig. Du får till och med ditt te serverat i en liten toalett.
Tianzifang, No. 5, Lane 274, 田子坊泰康路274弄5号, 近瑞金二路

Ni hittar deras egen hemsida här, om ni vill kika mer: http://www.taikanglu.com/
Där finns också en karta. Det kan vara värt att titta på den, men räkna inte med att den är hjälp till att hitta. Man har en tendens att vandra vilse. Sedan är det också så, precis som i resten av Shanghai, att ställen kan bytas ut fortare än man hinner reagera, så kartan behöver inte nödvändigtvis vara helt uppdaterad.

Skulle du inte hitta dessa tips i virrvarvet av butiker, gränder och kinesiska tecken? Oroa dig inte, det finns garanterat pärlor där som jag inte hittat. Då får du tipsa mig istället.

8223144698_9f45a9465fHur tar du dig till Tianzifang?
Dapuqiao Station (Exit 1) på Subway Line 9;
Middle Jianguo Road Ruijin 2nd Road station med Buss 17, 24, 304,  864
Öppettider: Alla butiker har olika öppettider, men det är öppet när jag är vaken, dvs 10-23 på ett ungefär.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.