0
Skrivet den 10 maj, 2015 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Tiger Leaping Gorge

En av de platserna i Kina som ofta toppar de lite mer äventyrliga topplistorna över ställen att uppleva i Kina är Tiger Leaping Gorge (Hutiao Xia – 虎跳峡). Namnet kommer från en gammal legend om en tiger kom undan sin jägare, genom att hoppa 30 meter via en stor sten, till andra sidan floden. Flodkanjonen, som ligger mellan orterna Lijiang (丽江)och Shangri-La (香格里拉) i nordöstra Yunnan, i bergen upp mot Tibet och Himalaya, är en av de häftigaste av sitt slag. Den fantastiska miljön och utsikten man får när man vandrar på dess vandringleder gör att det har blivit ett väldigt populärt turistmål, om än krävande.

Tiger Leaping Gorge 17Jag hade drömt om att få uppleva Tiger Leaping Gorge långt innan jag blev intresserad av Kina, så det var med tungt huvud jag fick konstatera att mitt knä inte skulle hålla för vandringen efter att ha försökt vandra i det betydligt lättare Cangshan, Yunnan. Jag befann mig i Lijiang, ca 10 mil sydost om ravinen, och höll på att planera att ta en buss upp till en av bergsbyarna istället. Mitt hostel, Mama Naxi’s Guesthouse, var ett av de populärare och anordnade dagligen bussresor upp. Grupptryck och löften om att bära mig, befann jag mig till slut på samma buss som några internationella vänner.

Bussresan i sig är fantastisk, mellan risfält och byar tillhörande Naxi-minoriteten. Bussen tog oss hela vägen till biljettkontoret i början av den övre sektionen av TLG, vanliga bussar släpper av en i byn Qiaotou, varifrån man behöver fortsätta över en bro, upp mot bergen. Lokalbefolkningen erbjuder skjuts upp för hutlösa priser. Inträdet för att vandra i området kostar 65 CNY. Vi förberedde oss genom att äta en bit mat, fylla på våra energireserver genom choklad och vatten och framförallt genom att lämna all överflödig packning, 5 CNY. Janes har ett samarbete med Tina’s Youth Hostel som ligger i slutet av vandringen och alla bussar man tar tillbaka därifrån kommer stannas vid Janes så att man kan plocka upp sin packning igen.

Vi var småoroliga innan vi påbörjade vandringen. Vi var redan inne i Augusti, regnperioden och att vandra i berg när det har regnat har sina naturliga nackdelar, och vi hade blivit varnade. Redan innan vi kommit fram till den riktiga leden började det droppa, men att det hade regnat både dagen och minuterna innan vandringen var inget vi märkte av senare. Om det har regnat under en längre period, bör man dock vara försiktig.

Tiger Leaping Gorge 1 Tiger Leaping Gorge 2

Vandringsleden har framförallt ett jobbigt parti, 28 bends, vilket är som namnet säger 28 kurvor med stigning på ca 1 km. Vi stannade till vid Naxi Family Guesthouse strax innan detta område, med god och billig mat, mycket bättre än det vi åt på Janes. Det var här jag framförallt fick problem med knäna, men envist och en paus i varje kurva tog en upp. I jämförelse var resten av vandringen jättelätt och en ren njutning så om ni skulle ha problem här, ge inte upp! Det är värt det!

 

Tiger Leaping Gorge 3 Tiger Leaping Gorge 4

Under vandringen upp för 28 Bends får turister ofta sällskap med ett stort antal personer som erbjuder skjuts på åsna för 200-300 CNY. Tips är också att förbereda inköp redan innan resan. Det finns små shoppar med godis, vatten m.m, men har möjlighet att finna produkterna för en 10-del av priset om ni köper dem innan vandringen.

Tiger Leaping Gorge 5 Tiger Leaping Gorge 6Tiger Leaping Gorge 7 Tiger Leaping Gorge 8

Världens coolaste pojke satt och hackade grönsaker med en stor köttyxa, och blev sedan märkbart irriterad när 10 turister stod och fotade honom.

Tiger Leaping Gorge 9 Tiger Leaping Gorge 10

Halvvägs på vandringen ligger Halfway Guesthouse, det största och populäraste hostellet vid den här delen av vandringen. Under högsäsong kan det vara bra att vara där i tid, så att inte sängarna tar slut. Jag och mitt sällskap fick dela upp oss på olika rum, men lyckades få några av de sista platserna för dagen. Skulle det vara så att ni inte har bokat rum, som oss, så finns det flera andra mindre hostel i närheten.

Tiger Leaping Gorge 11 Tiger Leaping Gorge 12

Vid Halfway Guesthouse kan man sitta i flera timmar och bara njuta av utsikten, till och med toaletterna (nedan) måste ha en av de bästa vyerna för att vara en toalett.

Tiger Leaping Gorge 13Tiger Leaping Gorge 14

Tiger Leaping Gorge  Tiger Leaping Gorge 16

Den andra halvan av vandringen är ännu häftigare, med mer bergslandskap än skog, vilket innebär en ännu närmre kontakt med ravinen. Ytterligare spänning blev det när vi nu började möta bergsgetter, åsnor samt vattenfall som forsade ner över vägarna.

I slutet av den klassiska vandringen ligger Tinas Youth Guesthouse, men innan man checkar in för lite mat och tar bussen tillbaka rekommenderar jag att fortsätta bortåt på den stora vägen över en bro till ett litet hus där de säljer biljetter till att besöka stenen där tigern sägs ha hoppat över ifrån. Problemet här är att det är en brant klättring via stegar, vilket innebar en risk för mitt knä jag inte var villig att ta, särskilt kombinerat med min extrema höjdskräck. Det första fotot nedan är taget från bron och föreställer den stora stenen.

Jag verkligen älskar TGL och dess omgivning, även om det var jobbigt som få vill jag och kommer jag åka dit igen. Kanske bara för att under en hel dag sitta i en av hängsofforna vid Halfway Guesthouse med en kall och öl och skriva dikter eller sånger – det är en inspirationskälla utan dess like.

Tiger Leaping Gorge 21 Tiger Leaping Gorge 20

Ta sig dit:
Buss från antingen Lijiang eller Shangri-La, ca 40 CNY. Det enklaste sättet att resa är att köpa en bussbiljett för gemensamma dagsresor från hostel. Dessa specialbussar åker först till biljettkontoret och sedan till Jane’s Tibetian Guesthouse, där man lämna bagage för 5 CNY, vilket är att rekommendera. På vägen tillbaka går bussen från Tina’s Guesthouse, vidare till Jane’s Tibetians Guesthouse för upphämtning av bagare, och därefter vidare till antingen Lijiang eller Shangri-La. Bussen tillbaka kostar runt 55 CNY.

Bästa tiden att besöka:
Vår, sommar eller höst. Undvik att vandra när det snöar eller regnar kraftigt, då det kan vara farligt. I mitt fall hade det ösregnat dagen innan, samt att det regnade lätt under den första delen av vandringen utan att det vara några problem med våta stenar eller lera.

Att göra:
Vandra och njut av en av de vackraste platserna i Kina.

Bo:
Det finns många hostel längs med vandringsleden

Start: Jane’s Tibetian Guesthouse, lämna överflödig packning här för 5 CNY och ladda upp med mat och dryck.
2 timmar: Naxi Family Guesthouse, god och billig mat. Värt att ladda upp här innan klättringen uppför den svåraste biten.
5 timmar: Tea-Horse Trade Guesthouse
6½ timmar: Halfway Lodge: Fantastisk vy och det vanligaste stället att övernatta på, 25 CNY för en bädd.
7 timmar: Five Finger Mountain Guest House
8½ timmar: Tina’s Youth Hostel: God mat innan bussresan tillbaka.
Vill man fortsätta finns det fler hostel
9 timmar: Tibet Guest House
9½ timmar: Sean’s
9½timmar: Chateau de Woody
Haba Town: Haba Snow Mountain Inn eller Haba Hostel.

Tid att spendera:
2 dagar minst för att göra resan värd, övernatta vid något av hostelen på vägen.

Tips:
Undvik att åka med i minibussar till vandringsledens början, de tar 120+ CNY medan det bara är några minuters vandring dit från biljettkontoret.

Tiger Leaping Gorge består av 2 leder, varav en är den klassiska jag berättat om. Den andra är mer anpassad för kinesiska turister och är en artificiell byggd väg på den högra sidan av floden som leder fram till ställena där tigern sägs ha hoppat över. Vill man göra ett snabbt besök här är dennna delen man ska ta, tar ungefär 3 timmar totalt.

Längs med spåret och framförallt innan stigningen kommer det finns många lokala kvinnor och ungdomar som vill sälja dyra produkter i form av vatten, läsk och snickers, men även cigaretter och enligt dem själva marijuana, planera i förväg och köp allt ni behöver vid Jane’s Guesthouse. Männen kommer följa efter er under den första halvan med åsnor och försöka få er att rida upp för en kostnad på 200-300 CNY, är ni trötta så bit ihop för det kommer vara värt det när ni väl är uppe. Tro mig!


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.